Zwolle wil warmte winnen uit afvalwater

Leestijd: 2 minuten

Thomas van de Sandt

Tauw doet samen met de gemeente Zwolle en waterschap Groot Salland onderzoek naar de mogelijkheden voor het terugwinnen van warmte uit afvalwater. Volgens het ingenieursbureau kan een gemiddeld huishouden met deze maatregel vijftien procent besparen op de energiekosten.

Het idee is simpel: een aanzienlijk deel van de energiekosten van huishoudens gaat op aan het verwarmen van water voor de afwasmachine, wasmachine of douche. Die warmte gaat momenteel verloren in de afvoer en het riool.

Als een deel van die thermische energie met warmtewisselaars is terug te winnen, kan dat een aanzienlijk bedrag schelen op de energierekening. Volgens ingenieursbureau Tauw is een gemiddelde besparing van vijftien procent reëel. Dat komt neer op de jaarlijkse kosten voor verlichting of de wasdroger.

In samenspraak met de gemeente Zwolle en waterschap Groot Salland onderzoekt het ingenieursbureau sinds december de praktische mogelijkheden om de warmte uit afvalwater terug te winnen. Hiertoe maakt het bureau eerst een analyse van het temperatuurverloop van het huis via het riool naar de zuiveringsinstallatie.

Daarna kijkt men waar in de keten het terugwinnen van energie het meeste effect heeft en welke technieken het meest geschikt zijn. Tot slot onderzoekt Tauw nog het effect van de energiewinning op het functioneren van zuiveringsinstallaties, omdat het resultaat van een biologische waterzuivering mede afhankelijk is van de temperatuur van het water.

Eind 2010 verwacht Tauw de resultaten te presenteren van het onderzoek dat mede wordt gefinancierd door de provincie Overijssel, Stowa, Rioned en SenterNovem. Het project staat overigens compleet los van het project Deugd in Deventer, waar Tauw samen met Saxion Hogescholen onderzoek doet naar het winnen van energie uit geconcentreerd toiletwater. Dit gebeurt door de restproducten te vergisten, waarbij biogas ontstaat. Het biogas kan een gasturbine aandrijven, die stroom moet leveren aan het net. De gemeente Deventer wil een dergelijk systeem realiseren in de nieuwbouwwijk Steenbrugge.

 

Lees ook

Nieuwsbrief