Zuiveringsinstallatie Nereda officieel geopend

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Vandaag opent kroonprins Willem-Alexander in Epe ’s werelds eerste rioolwaterzuiveringsinstallatie met de nieuwe zuiveringstechnologie Nereda.

Deze technologie, ontwikkeld door de TU Delft, DHV en zes waterschappen, gebruikt aërobe bacteriën die in compacte korrels groeien om afvalwater te zuiveren. Doordat de bolletjes makkelijker bezinken – ten opzichte van de traditionele gesuspendeerde vlokken – zijn de bacteriën sneller en beter van het schone water te scheiden. Hierdoor kan de waterzuivering plaatsvinden op een kleiner oppervlak.

Als de pilot in Epe, die medio 2011 van start ging, succesvol blijkt te zijn, kan de technologie ook in het buitenland worden toegepast.

Rectificatie: Nereda verder dan vermeld

Een oplettende lezer maakte ons erop attent dat we onvolledig en onjuist hebben bericht over de Nereda-rioolwater­zuiveringstechnologie. We schreven dat de installatie in Epe een pilot is en dat bij succes export kan plaatsvinden. De installatie in Epe is echter een fullscale-installatie en de genoemde export naar het buitenland vindt reeds plaats: in Stellenbosch (Zuid-Afrika) bouwt men momenteel een installatie en in Portugal en elders in Zuid-Afrika zijn al twee rioolwaterzuiveringsinstallaties aan het Nereda-concept aangepast. Verder wordt naast de zuivering in Epe ook bij drie andere installaties in Nederland gewerkt aan de implementatie van de technologie en wordt op een paar plaatsen een voor­ontwerp gemaakt. De Nereda-technologie is dus al een flink stuk verder dan vermeld.

Lees ook

Nieuwsbrief