Zonwering levert elektriciteit en warmte

Leestijd: 2 minuten

Thomas van de Sandt

De Delftse startup SolarSwing Energy heeft een zonwering ontwikkeld die een deel van het daglicht doorlaat en met de rest energie kan opwekken. Deze innovatie leverde het bedrijfje een plek op in de top 25 van de prestigieuze, Europese Hello Tomorrow Challenge, waarvan de finale op 18 april in Parijs plaatsvindt.

Het is de bedoeling dat de zonwering, waar SolarSwing Energy patent op heeft, wordt geïntegreerd in de ramen of het dak van een gebouw. De zonwering laat het diffuse licht dat erop valt door, voor een natuurlijke verlichting van de binnenruimte. Het zonlicht dat direct op de ramen valt, wordt echter geabsorbeerd en gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en warmte. Het mes snijdt zo aan twee kanten: de zonwering zorgt voor een beter gebouwklimaat en extra opwekking van energie.

Oprichter Stan de Ridder wil uit concurrentieoogpunt niet al te diep op de techniek ingaan, maar geeft toch een korte toelichting: ‘Onze elementen concentreren het licht niet door het te focusseren, maar door het te vangen. Het licht kan dan net zoals in een glasvezelkabel niet meer ontsnappen. Vervolgens wordt het licht naar een zonnecel geleid die met een hoger rendement dan conventionele zonnepanelen elektriciteit opwekt. Ook de warmte wordt nuttig gebruikt.’

‘We hebben inmiddels bewezen dat de techniek werkt’, vertelt De Ridder. ‘Nu gaan we het verwerken in een prototype.’ SolarSwing Energy werft hiervoor nu financiers en werkt samen met architecten en constructeurs aan een concept om de zonwering in gebouwen toe te passen. ‘Wij verwachten begin 2015 een commercieel product te hebben’, voorspelt De Ridder.

De Hello Tomorrow Challenge is voor het jonge bedrijf wellicht een flinke zet in de goede richting. Uit de in totaal 1.200 deelnemers is Solar Swing Energy een van de 25 uitverkoren bedrijven die nog meedingen om de hoofdprijs van € 100.000. In Parijs moet de startup in de halve finale eerst nog afrekenen met de overige vier genomineerden in de categorie Energie. Categoriewinst levert ook al € 15.000 op.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: