Zonnewagen met radar

Mischa Brendel

Volgende maand start zonnewagen Nuna9S van het Delftse Nuon Solar team aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Om alvast in de goede sfeer te komen, presenteerde het studententeam op 24 juli de nieuwe zonnewagen met de laatste technische snufjes in Safaripark Beekse Bergen, tussen de wilde dieren in.

De zonnewagen heeft een paneeloppervlak van 2,64 m2. Dat is een stuk minder dan het oppervlak van de Nuna8S, die 6 m2 aan zonnepanelen had. ‘Dit jaar gebruiken we zonnepanelen van galliumarsenide; Nuna8S had silicium zonnepanelen’, vertelt Luka Jakšić, pr-manager van het team. Galliumarsenidecellen hebben een veel hogere efficiëntie dan silicium zonnecellen; ze worden onder meer voor satellieten gebruikt. Om die reden stelt de organisatie van de race als voorwaarde dat auto’s die gebruik maken van dit type cel een kleiner oppervlak met zonnepanelen mogen bedekken.

Een opvallende nieuwigheid aan Nuna9S is de radar in de neus van de wagen, die tot 160 m voor de auto uit kan kijken. Hoewel een demonstratie in Safaripark Beekse Bergen aantoonde dat het systeem uitstekend in staat is om overstekend wild te detecteren, is dat niet het primaire doel van de radar. Jakšić: ‘Met de radar kunnen we ons rijgedrag aanpassen aan het verkeer om ons heen. Met GPS en intelligente kaarten kunnen we vooruitkijken naar bergen op onze route om zo energie-efficiënt mogelijk te kunnen rijden, door het vermogen en de snelheid continu autonoom te laten veranderen. Dit wordt berekend in onze nieuwe boordcomputer.’

De adaptieve elektrische motor kan schakelen tussen het leveren van meer koppel (bij hellingen) en meer snelheid (bij vlakke stukken), waardoor de wagen zo energiezuinig mogelijk door de landschappen kan rijden.

De acht dagen durende Sasol Solar Challenge gaat op 22 september van start in Pretoria.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required