Zonneparken in de ruimte

Gerald Schut

Natuurkundige Varun Sivaram (Oxford) onderzoekt in zijn boek ‘Taming the Sun: Innovations to Harness Solar Energy and Power the Planet’ (MIT Press) het toekomstige potentieel van zonne-energie.

Na veelbelovende ontdekkingen in de jaren ’50 had zonnestroom de pech dat direct te worden ondergesneeuwd door massale investeringen in kernenergie. Pas de afgelopen decennia is de groei van zonnestroom echt op gang gekomen, constateert weekblad The Economist in een lovende bespreking.

Maar Sivaram, ook als energie-expert verbonden aan denktank Council on Foreign Relations, voorziet dat de huidige stormachtige groei van PV net zo abrupt dreigt te stagneren als die van kernenergie in de jaren ‘90. Al sinds 2001 worden zonnepanelen niet langer goedkoper door efficiëntieverbeteringen in siliciumtechnologie, maar alleen door grootschaligere productie. Om door te blijven groeien (PV is nu 2 % van de elektriciteitsproductie wereldwijd) zal er een revolutie in opslagtechnologie nodig zijn. De kosten van zonnepanelen zelf zullen niet snel meer dalen, behalve als we nieuwe technologieën toepassen of rare dingen gaan doen zoals zonneparken in de ruimte. En dat is volgens The Economist eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required