Thomas van de Sandt
Met de toewijzing van een subsidie door de provincie Gelderland kan een proef van start gaan, waarbij een deel van de voormalige stortplaats aan de Doonweg in Eerbeek met zonnefolie wordt afgedekt.
Zo wordt de wettelijk voorgeschreven afdichting van de stortplaats gecombineerd met het opwekken van energie. De twee jaar durende proef moet duidelijk maken of een dergelijk zonnepark zowel economisch, juridisch als technisch haalbaar is.
In eerste instantie wordt 4.000 m2 van de stortplaats afgedekt met vinyl bannermateriaal. Daarvan wordt een vlak van 30 bij 15 m voorzien van zonnefolie; goed voor een piekvermogen van 5 kW. Om de resultaten te vergelijken wordt op de stortplaats bovendien 3 kWp aan zonnepanelen geplaatst.
Naar verwachting zijn de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2016 gereed, waarna de proefperiode van twee jaar van start gaat. Als de haalbaarheid wordt aangetoond, wordt mogelijk het hele stortlichaam van meer dan 10 ha bedekt met zonnefolie. Dat zou genoeg elektriciteit opleveren om 1.200 tot 1.500 huishoudens van stroom te voorzien.
Het Solarpark Eerbeek is voor een belangrijk gedeelte een initiatief vanuit de bewoners zelf. Zij zijn vertegenwoordigd in de coöperatie Brummen Energie, die samen met Solar Green Point het project coördineert. Overige partners zijn de Stort Doonweg, de gemeente Brummen, HyET Solar en aannemer Grondbank Nederland (onderdeel van Strukton Civiel).
Op initiatief van de gemeente heeft de provincie Gelderland aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu een verzoek ingediend om het experiment juridisch goed te keuren. De Tweede Kamer heeft hier in september mee ingestemd.