Zonnecelrecords op een rijtje

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

IEEE Spectrum beheert online een interactieve infographic waarop te zien is welke onderzoeksinstituten en bedrijven in verschillende categorieën de wereldrecords houden voor het hoogste rendement van fotovoltaïsche cellen.

Zodra de drie meest prominente labs in de wereld alle drie aan de hand van de standaardtesten een nieuw wereldrecord bevestigen, neemt IEEE dit op in de infographic. Men kan zo over de periode van 2005 tot en met nu te bekijken hoe vaak het record in elk van de categorieën is gebroken en hoe snel de verbeteringen elkaar opvolgen. Het US National Renewable Energy Laboratory houdt records bij voor 27 verschillende categorieën pv-cellen.

De infographic onderscheidt vijf categorieën: multi-junction-cellen, single-junction GaAs, monokristallijne siliciumcellen, dunne-filmcellen en een restcategorie met daarin onder andere perovskietcellen. De infographic toont dat multi-junction-cellen die twee of meer lagen van een fotovoltaïsch materiaal combineren, het hoogste rendement leveren.

Het absolute record van 46 % is in handen van Fraunhofer ISE; de snelste verbeteringen vinden momenteel plaats bij perovskietcellen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required