Zonne-energie 1,3% primaire energiegebruik Duitsland

Leestijd: < 1 minuten

Herman Damveld

Duisland staat bekend als het land van duurzame energie. Toch is het aandeel zonne-energie in het primaire energiegebruik niet meer dan 1,3 %. Dat staat in een overzicht van het Duitse ministerie van Economische Zaken (BMWi) over het energiegebruik in 2017.

Het primaire energiegebruik is het gebruik zonder omzettingsverliezen, bijvoorbeeld doordat een deel van de ingezette energie als warmte verloren gaat via het koelwater. Zonne-energie via elektriciteit is dan goed voor 1,1 % en via warmte voor 0,2 % van het totaal. Volgens het BMWi geeft hernieuwbare energie 13,2 % van het primaire energiegebruik, met name door windenergie met bijna 3 % en biomassa met ruim 7 %. Bruin- en steenkool leveren elk voor 11 % en kernenergie voor 6 % aan het primaire energiegebruik. Aardgas heeft een nog groter aandeel met 24 %. Dit aardgas komt voor 27 % uit Nederland, waarbij het opvalt dat de Duitse aardgasimport uit Nederland in 2015 ruim 30 % hoger lag dan in alle jaren daarvoor vanaf 1991.

Ter vergelijking: vorig jaar voorzagen in Nederland de zonnepanelen voor 0,32 % en windenergie voor 1,41 % in primair energiegebruik.

Het rapport van het BMWi bevat ook statistieken over prijzen. De Duitse huishoudens betalen voor aardgas evenveel als het gemiddelde in de Europese Unie, maar de Nederlandse huishoudens een derde meer. Daarentegen zijn de Duitse huishoudens wat betreft elektriciteit 2,5 keer zo duur uit als de Nederlandse huishoudens.

Lees ook

Nieuwsbrief