Professor Marnix Wagemaker

Zoeken naar nieuwe batterijtechnologie met een Nederlands vlaggetje

Leestijd: 4 minuten

Nog maar tien jaar geleden gebeurde er in Nederland heel weinig op het gebied van batterijtechniek. Hoe anders is dat nu. Start-ups als LeydenJar floreren, op universiteiten wordt volop onderzoek gedaan. Het consortium BatteryNL wil die kennis bundelen om zo de komende acht jaar bij te dragen aan de ontwikkelingen van de toekomstige batterijen die langer mee gaan en veiliger zijn.

“Er begint van alles te bewegen”, constateert professor Marnix Wagemaker van het TU Delft Reactor Instituut tevreden. “De groei in vraag naar energieopslag in het algemeen en specifiek voor elektrisch vervoer en voor de stabilisatie van het energienet heeft ook in Nederland tractie gekregen door de toenemende instroom van zon- en windenergie. Er zijn verschillende succesvolle start-ups en op de universiteiten en hogescholen zie je steeds meer ontwikkelingen en onderzoek op gebied van batterijen. BatteryNL is daar mede het gevolg van.”

BatteryNL is het consortium dat alle in Nederland aanwezige kennis over batterijtechniek samenbrengt en wil versterken. Het consortium bestaat uit: vijf universiteiten, verschillende hogescholen, (onderzoeks-)instellingen als TNO (Holst) en MEET Battery Research Centre, en 24 bedrijven die direct of indirect belang hebben bij de ontwikkeling van batterijen. Deze partijen zoeken, ieder op hun manier, naar mogelijkheden om de opslagcapaciteit van batterijen te vergroten door nieuwe electrode componenten, waarbij de grote bottleneck is om de levensduur lang genoeg te maken.

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required