Zo win je energie uit temperatuurschommelingen

Leestijd: < 1 minuten

Marianne Pinckaers

Onderzoekers aan MIT hebben een nieuwe methode ontwikkeld om energie te winnen uit dagelijkse temperatuurschommelingen. Het apparaat zou continu een minieme hoeveelheid stroom kunnen bieden aan bijvoorbeeld sensoren op afgelegen locaties.

De zogenoemde thermische resonator vangt aan één kant van het apparaat warmte op, die zich langzaam naar de andere kant verplaatst. Tegen de tijd dat de goed geïsoleerde kant is opgewarmd, wordt het nacht en koelt de voorkant weer af. Zo is er altijd een temperatuurverschil waar stroom uit gewonnen kan worden.

De snelheid van de temperatuurverplaatsing in de resonator is optimaal afgestemd op de lengte van dag en nacht. Een proefopzet van het apparaat heeft op een dag met een schommeling van 10 graden 1,3 mW opgewekt.

Voor de techniek was een nieuw materiaal nodig dat heel gemakkelijk uit de omgeving warmte opneemt en loslaat (een hoge thermische effusiviteit). Door een spons van metaal te coaten met grafeen en onder te dompelen in een was van octadecaan dat smelt bij 27,7 °C, is het de onderzoekers zelfs gelukt om een materiaal te maken met de hoogste thermische effusiviteit ooit.

Lees ook

Nieuwsbrief