Nieuws
0

Zes decennia ruimtepuin in beeld

Thomas van de Sandt

Dat ruimtepuin een groot probleem is in de ruimtevaart was al duidelijk, maar met een animatie van de Britse astronoom Stuart Grey wordt in één keer duidelijk hoeveel rotzooi wij inmiddels in de ruimte hebben achtergelaten.

Het filmpje toont in 1 minuut hoe het ruimtepuin zich ophoopt van 1957 tot nu, op basis van informatie over de exacte locatie van alle bekende objecten die rondom de aarde zweven.

Het begon in 1957 allemaal met de Russische Spoetnik 1, de eerste kunstmaan. De raket die deze satelliet in een baan rond de aarde bracht, werd het eerste stuk ruimtepuin. Sindsdien heeft bijna elke missie wel zijn eigen ruimtepuin voortgebracht; van lanceerraketten en delen die van satellieten afbreken tot onvoorziene botsingen in de ruimte.

De laatste grote stortingen op de ruimtepuinhoop waren in 2007, toen een Chinese ballistische raket ontplofte, en in 2009 toen twee grote satellieten botsten. Beide incidenten zorgden voor zo’n tweeduizend extra stukken ruimtepuin. De teller staat in 2015 in totaal op zo’n 20.000 bekende stukken ruimtepuin die minstens zo groot zijn als een appel. Dat klinkt wellicht onschuldig, maar gezien de immense snelheid waarmee deze stukken door de ruimte scheren, kan ook een botsing met zo’n klein stuk al fataal zijn.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×