Zelftest voor taaislijmziekte

Leestijd: < 1 minuten

Armand van Wijck

Een onderzoeksteam van de Universiteit Gent heeft samen met MIT een nieuwe techniek ontwikkeld om met een elektrisch veld ziekteverwekkende micro-organismen van onschadelijke te onderscheiden.

‘Inmiddels hebben we aangetoond dat onze meetmethode werkt. De collega’s van het MIT gaan nu verder met de ontwikkeling van het meetapparaat’, zegt hoofdonderzoeker prof. Korneel Rabaey van de Universiteit Gent.

Het principe om de celwanden van bacteriën te onderzoeken met een elektrisch veld bestaat volgens Rabaey al lang, maar nog nooit was de resolutie van de meet­resultaten hoog genoeg om bruikbaar te zijn in de medische diagnostiek. De nieuwe ontwikkeling is onder andere goed nieuws voor patiënten met taaislijmziekte, waarbij snel moet worden ingegrepen als er een infectie ontstaat. ‘Over enkele jaren zal een patient misschien thuis zelf een slijm­monster kunnen afnemen en in een microchip stoppen. Binnen enkele minuten zijn de testresultaten bekend’, aldus Rabaey.

In de microchip wordt een elektrisch veld van ongeveer 50 V/cm aangebracht. Afhankelijk van de lading aan het celoppervlak gaan de cellen hierdoor wel of niet bewegen. Zo verschijnen er bij taaislijmziekte proteïnen en suikers aan het celoppervlak die de bacteriën kleverig maken zodat ze slijmlagen vormen. ‘Die moleculen veranderen de ladingstoestand en dat kunnen we meten. De cellen waaraan deze moleculen zitten, gaan door het veld aan elkaar kleven,’ aldus Rabaey.

Het team gaat nu meer variaties op de meetmethode onderzoeken. Rabaey: ‘We willen bijvoorbeeld dieper in de cel kijken om te zien of ze polymeerkorrels bevatten. Zo kunnen we bacteriën selecteren die geschikt zijn voor het maken van bioplastics zonder ze te doden.’

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required