Xilloc Medical wint Shell LiveWire Award

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Het bedrijf Xilloc Medical uit Maastricht is de winnaar van de Shell LiveWire Award 2011, die vorige week voor de dertiende keer werd uitgereikt. Maikel Beerens, de oprichter van dit bedrijf, ontving hierbij de juryprijs van 10.000 euro. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste technisch innovatieve LiveWire deelnemer.

Xilloc Medical, een spin-off van Maastricht Instruments, is gericht op het ontwikkelen van patiëntspecifieke implantaten voor het verhelpen van schedeldefecten, het ontbreken van schedelbot, en andere mankementen aan het skelet. Tot op heden maken chirurgen vaak gebruik van gaas, cementbot of schedelbeschermende hoofddeksels bij het reconstrueren van een menselijke schedel. Het implantaat van Beerens maakt opereren echter sneller en efficiënter.

Lees verder onder de afbeelding 

V.l.n.r.: Piet van Staalduinen (algemeen directeur Syntens Innovatiecentrum), Minister Verhagen (EL&I), Maikel Beerens (Xilloc Medical), Dick Benschop (president-directeur Shell Nederland). (Copyright: Janus van den Eijnden)

Beerens ontwikkelde een technologie om met behulp van een 3D-printer implantaten te ontwikkelen, die op basis van CT-scans patiëntspecifiek op maat gemaakt kunnen worden. Doordat het implantaat precies past zijn er geen extra esthetische operaties nodig. In juni dit jaar werd de techniek voor het eerst gebruikt bij het vervangen van een complete onderkaak.

LiveWire is een internationaal programma van Shell, met als doel innovatief ondernemerschap te stimuleren, en wordt in Nederland uitgevoerd door Syntens innovatiecentrum.  Het innovatiecentrum ondersteunt de ondernemer door het gericht geven van advies, het bieden van een netwerk en het aanbieden van masterclasses.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required