X Prize voor olieskimmer

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

Het Amerikaanse bedrijf Elastec/American Marine won vorige week in New Jersey de één miljoen dollar die was uitgeloofd door de befaamde X Prize Foundation voor een technologie die beter dan bestaande apparatuur olie van water kan verwijderen.

De minimumeis voor deelname aan de Oil Cleanup X Challenge was dat de technologie een oil recover rate (ORR) moest hebben van tienduizend liter per minuut. Het slib dat werd verwijderd moest dan minimaal zeventig procent olie bevatten. Die eis werd als zeer streng beschouwd, maar Elastec, een bedrijf met twintig jaar ervaring in het opruimen van olie, deed het nog een stuk beter. De opruimschijven van Elastec slaagden erin per minuut 18.500 liter olieslib te verwijderen dat voor 89,5 procent uit olie bestond.

Om zoveel mogelijk olie op te kunnen ruimen, moet een technologie een zo groot mogelijk actief oppervlak hebben. De Grooved Disc Skimmer van Elastec is in essentie een drijvende open bak waarin vier rijen schijven zitten die snel ronddraaien in het water. In de schijven zitten aan weerszijden diepe groeven waarin de olie zich volgens het meniscuseffect verzamelt. De olie wordt door deze groeven afgevoerd naar een opvangcontainer.

De X Prize Foundation loofde de prijs uit toen vorig jaar bleek hoe moeilijk het was om de olie van het ontplofte booreiland Deepwater Horizon te verwijderen van het water in de Golf van Mexico. Team Koseq uit Puttershoek was de enige Nederlandse deelnemer aan de competitie.

De X Prize Foundation is een non-profitorganisatie die zich tot doel stelt de mensheid vooruit te helpen door het uitloven van prijzen voor doorbraaktechnologieën. Ze krijgen hun geld van overheden, het bedrijfsleven en van particuliere donaties.

Lees ook

Nieuwsbrief