Wolkenkrabber met holle kern

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

Op 37.000 vierkante meter grond bij de nieuwe stad Wujiang in de Chinese provincie Jiangsu verrijst het 358 meter hoge Greenland Group Suzhou Center.

Deze wolkenkrabber heeft een atrium dat veertig etages hoog is waardoor het gebouw in feite een holle kern heeft. Aan de open zijde van het gebouw is een maar liefst dertig etages hoog gesegmenteerd raam dat geopend en gesloten kan worden, waardoor frisse lucht in het atrium kan komen. De architect noemt het atrium de ‘long’ van het gebouw.

Door de ovale opening in het dak kan ook daglicht binnendringen in het atrium en de appartementen die aan de holle kern liggen. Verlichting en ventilatie van het gebouw werken zo samen met daglicht en buitenlucht dat er volgens SOM zestig procent bezuinigd wordt op de energie.

China bouwt meerdere nieuwe steden om de overbevolking in sommige gebieden tegen te gaan. Om Wujiang aantrekkelijk te maken voor nieuwe bewoners, krijgt het dit 76 etages hoge ‘signatuurgebouw’ waarin, zoals gebruikelijk bij dit soort bouwprojecten, kantoren, appartementen, een hotel en een winkelcentrum zijn opgenomen.

Het ontwerp is van architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill (SOM) in Chicago, het bureau dat ook de reus­achtige Burj Khalifa in Dubai ontwierp, sinds 2007 met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: