Benno Boeters
- Geen palen de grond in
- Holle fundatie
Voor de kust van Northumberland, Noord-Engeland, installeren BAM en Van Oord vijf afzinkbare fundaties voor windturbines in de Noordzee. Het gaat om een demonstratieproject. De opdracht komt van een dochteronderneming van EDF Energy Renewables. De windturbines staan straks op de zeebodem; er gaan geen palen de grond in.
Net als bij de afzinkbare elementen voor tunnels onder water, bouwt de aannemer het fundatie-element aan land, op een locatie nabij Newcastle, op. Op de betonnen cilinder met een diameter van 30 m komt een kegel van prefab-segmenten en in het midden een stalen buispaal met een hoogte van 60 m.
Ondertussen prepareren baggerschepen de locatie. Een sleephopperzuiger egaliseert de zeebodem en een valpijpschip legt daar een cirkel van stortsteen bovenop.
Als de fundatie met mast klaar is, schuift men er een platform op wielen onder om het geheel vervolgens naar een schip aan de kade te rijden. Dat half afzinkbare schip vaart met de caisson naar dieper water waar het schip zich laat zakken, zodat de holle fundatie gaat drijven. Sleepboten vervoeren de onderkant van de turbine naar zijn plek. Door de caisson en de stalen buispaal vol te storten met zand, zinkt het geheel naar het bed van stenen. Rond de voet brengt het valpijpschip nog meer stenen aan. Zwaartekracht en diameter moeten voldoende zijn voor de stabiliteit.
Volgens BAM is deze manier van funderen op grotere diepte, tot 40 m, goedkoper dan palen de zeebodem in heien. Windparken aan onze kant van de Noordzee staan doorgaans waar de diepte zo’n 20-25 m is.