Mischa Brendel
Amerikaanse onderzoekers wisten poreuze stoeptegels te verstevigen met koolstofcomposiet afvalmateriaal.
Koolstofvezelcomposieten zijn voor de fabricage van veel producten een uitkomst gebleken. Zo worden windturbinebladen vaak van dit lichte, doch stevige materiaal gemaakt, net als vliegtuigvleugels en sommige auto-onderdelen.
Maar met een toename in gebruik van dit materiaal, is ook de hoeveelheid afval ervan toegenomen. Onderzoekers van Washington State University hebben hiervoor nu een oplossing gevonden, die ook nog eens het probleem van blank staande straten aanpakt.
Het onderzoeksteam gebruikte afvalmateriaal van koolstofvezelcomposieten om poreuze stoeptegels te versterken, door dit vezelmateriaal, afkomstig van vliegtuigfabrikant Boeing, simpelweg door het beton heen te mengen. Poreuze stoeptegels laten regenwater grotendeels door, maar door de grote porositeit zijn ze doorgaans niet erg stevig. ‘In termen van het veranderen van de sterkte, hebben we heel goede resultaten geboekt’, aldus onderzoekster Somayeh Nassiri. Ze zegt dat de poreuze tegels met koolstofvezelcomposiet net zo sterk waren als niet-poreuze, betonnen tegels.
Hoewel de proeven tot nu toe succesvol zijn, moeten de poreuze tegels met koolstofcomposietvezels nog wel in de praktijk worden getest.