Redactie
Megagrote vliegers die op honderden meters hoogte energie genereren. Dat is het baanbrekende idee achter Kitepower dat de laatste jaren de wind mee heeft. In 2016 kreeg de Delftse startup een miljoenensubsidie van de Europese Commissie en in november van dat jaar wonnen ze de Dutch Innovation Competition (DIC) van het Ministerie van Defensie – een initiatief gesponsord door V.O. Patents & Trademarks. Het bedrijf is inmiddels ook finalist in de KvK Innovatie Top 100.
Berlijner Johannes Peschel, uitvinder en oprichter van Kitepower, is gek op vliegers en kitesurfen en zag al jaren geleden de kansen van windenergie met vlieger. ‘Ik kwam erachter dat bij de TU Delft er veel expertise was op dit gebied, onder meer dankzij een onderzoeksgroep van Wubbo Ockels.’ Hij verhuisde naar Delft en dook vol in het project. Samen met Roland Schmehl richtte hij vervolgens de startup Kitepower op, dat vanaf de campus in TU Delft onderneemt.
Hoe werkt het?
Windmolens zijn duur om te bouwen en duur in onderhoud. Peschel: ‘De potentie van onze aanpak is echt een no brainer voor mij. Je hebt voor onze vliegers maar de helft van de materiaalkosten nodig en maar tien procent van onderhoudskosten, terwijl de energieopbrengst hoger is.’ Het werk als volgt: een robot laat een grote vlieger op aan een kabel. De vlieger drijft een dynamo aan op de grond aan totdat de kabel helemaal uitgerold is. Op dit punt stuurt de robot de vlieger uit de wind en wordt de dynamo een motor die met een fractie van de opgewekte energie de vlieger weer binnenhaalt. De techniek maakt het mogelijk sterke winden tot honderden meters hoogte beter te benutten.
Defensie wil duurzamer worden
Een van de gedroomde klanten is het Ministerie van Defensie, waarmee de startup inmiddels een vervolgsamenwerkingsproject is aangegaan. Peschel legt uit: ‘Defensie is op afgelegen locaties afhankelijk van diesel als energiebron. Dat kost veel geld en ze willen toe naar meer duurzame energie. Dan is Kitepower een interessant en eenvoudig alternatief. Maar er zijn natuurlijk veel meer toepassingen te bedenken. Steeds meer afgelegen dorpen in China worden geëlektrificeerd, daarvoor kan dit natuurlijk ook ideaal zijn. Of voor festivals of veel ernstiger – in rampgebieden. Overal waar ze nu diesel gebruiken.’
Patent en kennis delen
Samen met V.O. regelt Peschel alle patentzaken. ‘We hebben veel geïnvesteerd en willen straks graag ook onze vinding op de markt brengen en daar dus van profiteren. Overigens delen we ook veel van onze onderzoeksresultaten. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen en de marktpotentie is groot. Juist door dit soort zaken te delen en samen te werken komt deze technologie verder.’