Wie lost Galileo’s belofte in?

Leestijd: 3 minuten

ESTEC-directeur Franco Ongaro noemt het tussen neus en lippen door, maar het is toch opmerkelijk nieuws: enkele weken geleden is bij Noordwijk voor het eerst succesvol een locatie uitgelezen met het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo.

Van de dertig satellieten van Galileo zijn er nu vier gelanceerd en al over drie jaar moet het systeem volledig operationeel zijn. En dat biedt tal van mogelijkheden, niet alleen op het gebied van routenavigatie, maar ook op allerlei andere vlakken als landbouw, industrie, toerisme, sport, hulpverlening of milieubescherming.

En juist dat is het onderwerp van de tiende editie van de European Satellite Navigation Competition, een prijsvraag waar iedereen met een goed bedrijfsplan voor de toepassing van navigatiesatellieten op kan inschrijven. De winnaars krijgen prijzen variërend van geld tot begeleiding bij het opzetten van een bedrijfje. In totaal hebben de prijzen dit jaar een waarde van een miljoen euro.

Op 11 april, tijdens de kickoff-bijeenkomst van de Nederlandse voorronde, stelt Ongaro dat Nederland de ideale omgeving is voor innovaties binnen de satellietnavigatie. ‘Nergens in Europa is zo veel kennis aanwezig over Galileo als hier in Noordwijk. Bovendien is hier de infrastructuur om economische ontwikkeling te ondersteunen.’ Hij doelt daarbij onder andere op het European Space Innovation Centre (ESIC), gevestigd tegenover ESA in Noordwijk en gastheer van de bijeenkomst. De winnaar van de Nederlandse voorronde, dit jaar voor het eerst georganiseerd door NSO, krijgt zeventig uur professionele ondersteuning om het idee verder uit te werken tot een business plan en drie maanden lang een gratis werkplek in ESIC.

Waar Ongaro eventuele mededingers nog gerust stelt, doet Pieter Geelen, hoofdspreker van de dag en mede-oprichter van TomTom, het tegenovergestelde. ‘Innovatie is leuk’, begint hij nog, om vervolgens gelijk te benadrukken: ‘Maar als je iets nieuws ontwikkelt, zal je omgeving je tegenwerken. Altijd. Je moet sterk in je schoenen staan om dan toch je eigen koers te blijven bepalen.’ Ondanks de waarschuwende woorden houdt Geelen toch vooral een gloedvol betoog voor gewaagd ondernemerschap en innovatie.

Maar hoe zit het nu met eerdere winnaars van de competitie, zit daar nog een nieuwe TomTom bij? Voorlopig niet, maar er is wel veel kleine bedrijvigheid uit ontstaan. Van de negen eerdere Nederlandse winnaars zijn er nog vijf actief als bedrijfje of samenwerkingsverband. Succesvol is bijvoorbeeld iOpener, met een hoofdkantoor in Aken en een r&d-afdeling in Delft. Dit bedrijf ontwikkelde een technologie waarmee autoraces realtime worden geïntegreerd in een computer game. Gamers kunnen op die manier racen tegen de coureurs die op dat moment hun wedstrijd rijden.

De winnaar van 2011, Peter Buist, is geen eigen bedrijf gestart, hij werkt inmiddels voor het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Dat zijn idee nog niet in het archief is verdwenen, bewijst echter de testrugzak, gevuld met gps-antennes en sensoren, die hij naar Noordwijk heeft meegenomen. ‘In de ruimtevaart combineert men hele dure gps-ontvangers met gyroscopen en accelerometers voor een zo nauwkeurig mogelijke plaatsbepaling’, legt hij uit. ‘Mijn idee is om dezelfde technieken voor sensorintegratie toe te passen op aarde met veel goedkopere gps-ontvangers en sensoren, bijvoorbeeld in een mobiele telefoon. Vooral in stedelijk gebied, het gps-signaal vaker verstoord wordt, maakt dit de plaatsbepaling nauwkeuriger.’

Buist ziet nog altijd mogelijkheden het concept toe te passen. ‘Als je het over mobiele telefoons hebt, gaat het natuurlijk om een miljardenmarkt, maar is de concurrentie ook gelijk enorm. Een andere mogelijkheid is echter een nieuwe toepassing voor de ruimtevaart, maar dan in mini-satellieten ter grootte van een melkpak, die ook goedkopere componenten mee kunnen dragen. Dat kan ook interessant zijn voor NLR bijvoorbeeld.’

Buist is erg blij met de manier waarop de sponsoren van de Nederlandse wedstrijd hem hebben gesteund bij het maken van de testrugzak. ‘De goodwill is groot’, constateert hij. Eventuele opvolgers van Buist hebben nog tot 30 juni om een plan in te dienen via de onderstaande website. Nederlanders kunnen ook in andere regio’s meedingen en zich inschrijven voor de speciale prijzen, zoals die voor de beste gepatenteerde innovatie.

Lees ook

Nieuwsbrief