Thomas van de Sandt
Dat het onderzoek van Deltares nauw aansluit bij grote, wereldwijde milieuthema’s, wordt direct duidelijk bij het lezen van het huisblad Delta life. In het septembernummer gaat het onder meer over microplastics in het water en de strategieën om deltagebieden voor te bereiden op klimaatverandering.
Die microplastics zijn volgens Deltares, dat sinds 2010 onderzoek doet naar dit fenomeen, dichterbij dan je denkt. In de vorm van negen feiten lezen we hoe ook in Nederland steeds meer minuscule plasticdeeltjes in de lucht en het oppervlaktewater komen, met de nodige gevolgen voor het onderwaterleven. Zo krijgt de gemiddelde Nederlander 11.000 microplasticdeeltjes per jaar binnen door het eten van mosselen.
Een stuk uitgebreider zijn de artikelen over klimaatverandering. Kern van de boodschap: zorg dat je flexibel kunt omgaan met een onzekere toekomst. Het is niet altijd wenselijk om dure waterkeringen aan te leggen, of andere infrastructurele veranderingen door te voeren die decennia mee moeten gaan, terwijl de klimaatscenario’s niet eenduidig zijn. De beste optie is soms om risicovolle gebieden te reserveren voor landbouw, visserij of natuur. En als je investeert in infrastructuur, zorg dan dat er ook een verdienmodel bij zit, zo luidt het motto. In onder meer Bangladesh en Thailand probeert Deltares deze visie in de praktijk te brengen.
Behalve bovengenoemde artikelen mag ook de mooie infographic van de nieuwe Deltagoot van Deltares in Delft niet onvermeld blijven. In een uitvouwpagina krijgen we te zien hoe de golfsimulator in elkaar steekt en welke proeven er mee mogelijk zijn.