Wereldrecordpoging mens­aangedreven onderzeeër

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Van 24 tot 28 juni vinden in het Amerikaanse Maryland de International Submarine Races (ISR) plaats. De TU Delft wil tijdens dit evenement het huidige wereldsnelheidsrecord voor mensaangedreven onderzeeërs, dat op 13 km/h staat, verbreken. Ter vergelijking: een goede zwemmer haalt niet meer dan 8 km/h. Op donderdag 23 mei testte het team zijn onderzeeër in het Concept Basin van onderzoeksinstituut MARIN.

‘Tijdens de test, die goed is verlopen, hebben we nog niet gekeken hoe snel onze WASUB-onderzeeër precies kan’, vertelt projectleider en student maritieme techniek Gijs Bloemen. ‘Met 200 m is het bassin daar te kort voor.’ Bij de test werd dan ook vooral gekeken of WASUB 3 – het is inmiddels de derde versie van de onderzeeër – naar behoren functioneerde.

In de onderzeeër, die zich tijdens een duik vult met water, ligt de piloot op zijn buik. Deze piloot stuwt de onderzeeër voort door met zijn benen de fietspedalen aan te drijven die vervolgens de schroef achter aan de boot in beweging zetten. Met zijn handen stuurt de piloot indien nodig zowel horizontaal als verticaal bij. Kijken doet hij door een venster; hierdoor is een lijn op de bodem van het bassin zichtbaar. Door deze lijn te volgen houdt de piloot de onderzeeër op koers. Het WASUB-team heeft twee semiprofessionele wielrenners gestrikt om de onderzeeër te besturen.

De onderzeeër is circa 3 m lang en circa 60 cm hoog en breed. Dit geeft de piloot niet veel bewegingsruimte, vooral niet vanwege zijn uitrusting. Bloemen: ‘De piloot moet presteren in duikuitrusting, in een afgesloten WASUB vol water, op een diepte van ongeveer drie meter.’

Het WASUB-team kan bouwen op de ervaring van eerdere deelnames; in 2005 deed een
studententeam ook al mee met de ISR en won toen. Het huidige record is echter in handen van een team van de universiteit van Montreal.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: