Wereldrecord voor dunnefilmzonnecellen van Nuon Helianthos

Rijkert Knoppers

Zonne-energie De zonnefolie van Helianthos heeft met een rendement van 9,1 procent een nieuw wereldrecord behaald. Binnenkort gaat Ikea in Duiven in een proefproject als eerste deze folie als dakbedekking gebruiken.

Het in Arnhem gevestigde Nuon Helianthos heeft een nieuw wereldrecord behaald door een zonnecelmodule te ontwikkelen met een rendement van 9,1 procent; voor zover bekend is dit nog nooit eerder gelukt met behulp van de dunnefilm-siliciumtechnologie op folie. Het gaat hierbij om een tandemcel die uit twee lagen bestaat. Elke laag vangt licht uit een ander deel van het lichtspectrum en zet deze om in elektriciteit.

 

Het productieproces van de zonnecellen is een zogenaamd roll-to-rollproces, waarbij een plastic folie zich van de ene rol naar een andere rol verplaatst. Ondertussen brengt een machine op het kunststof draagmateriaal lichtgevoelig filmmateriaal aan. Ruim een jaar geleden is op industrieterrein de Kleefse Waard in Arnhem een proeffabriek geopend. De fabriek krijgt op termijn een capaciteit van vijfduizend tot tienduizend vierkante meter zonnecelfolie per jaar.

 

Een vierkante meter zonnefolie levert in ons land ongeveer 50 kWh per jaar. ‘Het rendement van de zonnefolie lag verleden jaar nog op zeven procent, dus dit is weer een stap vooruit’, vertelt Mandy Ros, woordvoerster van Nuon. ‘We hebben nu in plaats van cellen een module van vijf bij zes centimeter ontwikkeld. Daarmee komt het uiteindelijke productieproces ook dichterbij.’ Volgens Nuon is het potentieel aan toepassingen ook in ons land enorm. Zo zou er minstens honderd vierkante kilometer aan platte daken beschikbaar zijn waar de zonnefolie in principe op zou kunnen liggen.

 

Op het dak van de vestiging van meubelbedrijf Ikea in Duiven komt komend najaar deze zonnefolie te liggen in stroken van dertig centimeter breed. Zonnefolie is lichter van gewicht dan zonnepanelen en dat is in dit geval een uitkomst, aangezien de daken geen zware zonnepanelen kunnen dragen. Het gaat in deze proefopstelling om een oppervlak van driehonderd vierkante meter.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required