Weg van plastic

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

VolkerWessels heeft een concept gelanceerd om wegen te maken van gerecycled plastic: PlasticRoad.

PlasticRoad, ontwikkeld door VolkerWessels-dochteronderneming KWS Infra, bevat gerecycled plastic, verwerkt tot prefab wegdelen. Het idee is dat deze prefab wegdelen, waarbij ook de waterafvoer is ingebouwd, in hun geheel op locatie kunnen worden geplaatst, waardoor de aanleg van een weg ook nog eens veel sneller verloopt. ‘Voor zo ver bekend zijn wij hiermee de eerste in de wereld’, aldus Rolf Mars, directeur van KWS Infra.

Volgens VolkerWessels biedt PlasticRoad naast het recyclen van plastic vele andere voordelen: het is ongevoelig voor corrosie, kan met gemak temperaturen van -40 °C tot 80 °C hebben en is veel beter dan conventionele wegen bestand tegen chemische aantastingen. Het bouwconcern schat dat de levensduur van wegen met het PlasticRoad-concept verdrievoudigd kan worden.

De prefab wegdelen zijn hol; deze holle ruimtes kunnen benut worden voor waterberging of voor het huizen van kabels. De wegdelen zijn hierdoor ook relatief licht in gewicht, zodat ze ook op minder draagkrachtige ondergronden kunnen worden aangelegd.

KWS Infra zoekt momenteel partners voor de aanleg van een eerste plastic weg. Mars: ‘Naast fabrikanten uit de plastic- en kunststofindustrie, denken we dan aan de recyclebranche, universiteiten en andere kennisinstellingen.’ De gemeente Rotterdam heeft zich al gemeld voor een proefplaatsing.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: