Weer een wind-meevaller

Leestijd: < 1 minuten

Benno Boeters

Een consortium met Shell als belangrijke deelnemer heeft de aanbesteding gewonnen om de windparken Borssele III en IV, voor de kust van Walcheren, aan te leggen. Doorslaggevend is de prijs: € 0,0545 per kilowattuur. De andere partners zijn Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE.

De prijs die Shell cs rekent is weer beduidend lager dan de € 0,0727 waarmee het Deense Dong Energy een half jaar geleden de tender won voor het plaatsen van de turbines voor Borssele I en II. (Elk van de vier ‘kavels’ is goed voor 350 MW aan opgesteld vermogen.) Die prijs was al een verassing – ook voor EZ-minister Kamp – maar € 0,0545 per kWh voor offshore windstroom is een nieuw record en nadert de – stijgende – prijs voor fossiele energie. Wel komt er nog € 0,014 cent per kWh aan aansluitkosten bij.

De 700 MW aan turbines die Shell, Van Oord etc. nu voor de Zeeuwse kust neerzetten, kost EZ geen € 5 miljard aan subsidie, maar slechts € 0,3 miljard. De verwachting is dat in 7,5 jaar het windpark geen subsidie meer nodig heeft. In totaal blijkt voor de 3.500 MW aan offshore wind geen € 18 miljard maar € 6 miljard euro aan subsidie nodig. Eén kavel van 350 MW zou genoeg stroom leveren voor 1 miljoen huishoudens. Het gemiddelde stroomverbruik per huishouden is 3.300 kWh per jaar.

Tot 2023 staan nog drie windparken van 700 MW elk, voor de kust van Zuid- en Noord-Holland op de tekentafel. Tussen 2023 en 2030 moeten er nog eens zeven windparken, elk met een opgesteld vermogen van 1.000 MW, in het Nederlands deel van de Noordzee bijkomen. Een ‘uitrol’ dus van 1 GW per jaar.

Lees ook

Nieuwsbrief