Mark van der Heijden
Na drie jaar zet Joanne Meyboom-Fernhout binnenkort een punt achter haar rol als president van KIVI. In die jaren heeft ze met het het bestuur, het bureau en de leden van het ingenieursnetwerk weer meer contact gezocht met de maatschappij, van studenten tot de politiek. Dat is direct ook de opdracht die ze haar opvolger wil meegeven: “Verbinding is het toverwoord”
Eigenlijk zouden ingenieurs wat zelfverzekerder mogen zijn en meer hun kracht mogen laten zien, vindt Joanne Meyboom-Fernhout. “Een van de problemen is dat technisch werk wordt ondergewaardeerd. De perceptie bestaat dat als je een technische opleiding doet, dit niet de beste carrierekeuze is. Maar de waarheid is anders. Ingenieurswerk vormt immers de basis voor bijna alle dingen waar wij dagelijks mee bezig zijn. Bouw, vervoer, apparatuur in huizen en fabrieken en uiteraard het internet en de niet meer weg te denken smartphone.”
Zie wat er net na het begin van de coronapandemie gebeurde – Meyboom-Fernhout was nog geen jaar president van KIVI. “Bestuurslid Jan Wind bracht 500 ingenieurs bij elkaar. Zij zijn gaan kijken hoe we mondkapjes in Nederland kunnen produceren, hoe we een corona-app kunnen maken en beantwoordden een fors aantal moeilijke vragen uit maatschappij en politiek. Dan zie je dat ingenieurs een bijdrage kunnen leveren.”
Ingenieurs weer een plek te geven in de maatschappij, zorgen dat ze gezien worden, was dan ook een van de motieven waarom Meyboom-Fernhout in 2019 graag president van KIVI wilde worden. Dat zij de eerste vrouw op die plek in de toen 172-jarige geschiedenis was, was een tweede reden.
“Als boegbeeld optreden voor vrouwen vond ik heel belangrijk. We hebben überhaupt weinig technici in Nederland en het is belangrijk dat ook meer vrouwen ingenieur worden.” Haar studerende kinderen gaven haar ook een duwtje. “Daardoor kan ik ook makkelijk nadenken over hoe studenten betrokken kunnen worden bij KIVI. De afstand tot die wereld is nu kleiner.”
Naast haar rol bij KIVI is Joanne Meyboom-Fernhout werkzaam als managing director Siemens Smart Infrastructure en is zij lid van de directie van Siemens Nederland. En hoewel ze bij KIVI nog een termijn van 3 jaar mag vervullen, stopt ze wel met het presidentschap
“Het is een zware taak. Naast het gewone werk ben ik ook veel avonden en weekenden bezig. Het brengt veel, maar het kost ook veel. Voor mij is dat de reden om te zeggen niet nog 3 jaar. Tegelijk hebben we met het bestuur besloten dat 3 jaar te kort is. We zijn bezig de statuten aan te passen, zodat de termijn voor de volgende president 4 jaar is.”
Meyboom-Fernhout kijkt tevreden terug op het bereikte, ondanks dat corona een groot deel van haar termijn roet in het eten gooide. Zo was ze goed zichtbaar. “Ik merk dat veel mensen, ook veel vrouwen, op me af komen. Bedrijven vragen me een praatje te houden. Een vrouw heeft dan extra aantrekkingskracht.”
“Waar we ook erg op hebben ingezet; om de zichtbaarheid van ingenieurs te vergroten is het belangrijk om leden aan te trekken. Maar dan moet KIVI wel wat te bieden hebben. Dus hebben we ingezet om KIVI te moderniseren, met een actief en direct betrokken bestuur. We hebben focusgebieden aangebracht, wat maakt dat we veel zichtbaarder zijn zowel binnen- als buiten de vereniging. Al zeker vijftien jaar was het ledenaantal aan het dalen, nu blijft het ledenaantal stabiel. De start voor de weg omhoog.”
Ook is er meer aandacht voor studenten. “Er was een heel actieve studentenafdeling uit Twente binnen KIVI. Daar hebben ze zelf een landelijke afdeling van gemaakt. We hebben veel voor studenten georganiseerd. We geven ze training of coaching op het gebied van hun carrière of als ze problemen hebben met afstuderen. En er worden natuurlijk ook veel leuke dingen georganiseerd.”
“We hebben veel meer verbinding gemaakt. Bij de ontvangstweken in studentensteden zijn we nu aanwezig om te laten zien wat wij voor ingenieurs kunnen doen. En ze kunnen stageplekken via ons regelen; heel belangrijk voor studenten én bedrijven.”
En KIVI presenteert zich beter, zegt Meyboom-Fernhout. Ze noemt de Prins Friso Ingenieursprijs, die door de inzet van prinses Mabel en prinses Beatrix zelfs de Franse pers haalde. En ze wijst op de trainingen die intern worden gegeven over hoe publiciteit te genereren en vooral ook hoe daar dan mee om te gaan.
“We zijn van nature niet gewend dat te vertellen, maar we moeten de kracht van ingenieurs laten zien”, zegt ze. Zij ziet dat ook als belangrijkste taak voor haar nog te benoemen opvolger. “We zijn financieel weer gezond en hebben zwarte cijfers. Alles staat klaar om weer te groeien. Verbindig is het toverwoord; verbinding met de maatschappij, universiteiten, jongeren en de overheid.”