Watson als doktersassistent

Leestijd: 2 minuten

Indra Waardenburg

ICT Watson, de supercomputer van IBM, heeft in de Amerikaanse spelshow Jeopardy laten zien dat hij in staat is menselijke taal te begrijpen. Het computerbedrijf denkt aan toepassingen in de gezondheidszorg.

IBM werkte vier jaar aan het Watson project, wat resulteerde in een computer met een verwerkingsvermogen van 2800 aparte computers. Tijdens Jeopardy kwamen de kwaliteiten van de supercomputer aan het licht. Watson won de spelshow met één miljoen dollar aan prijzengeld, waarin hij de twee beste menselijke spelers, Ken Jennings en Brad Rutter, ruim versloeg.

 

De computer is echter niet geproduceerd om spelshows te winnen. Het optreden in ‘Jeopardy’ was enkel een demonstratie van de mogelijkheden. Volgens IBM is Watson toepasbaar in verschillende industrieën zoals de gezondheidszorg, de financiële sector en de klantenservice. In de gezondheidszorg is de supercomputer bijvoorbeeld te gebruiken als vraag-antwoord systeem bij het stellen van een diagnose. Het systeem gebruikt hierbij zowel online bronnen als medische gegevens van patiënten met dezelfde klachten. Zeldzame condities zijn hierdoor eerder traceerbaar.

 

De afdeling Informatiekunde van de Rijksuniversiteit Groningen is bezig om een vraag-antwoord systeem voor de Nederlandse taal te ontwikkelen. ‘Watson is geproduceerd voor het herkennen van de Engelse taal en is daarom niet te gebruiken in Nederland’, aldus prof. dr. Johan Bos, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bos verwacht – in tegenstelling tot IBM – niet dat het vraag-antwoord systeem voor een specifiek doeleinde te gebruiken is. ‘Watson is een veredelde zoekmachine en kan gebruikt worden voor algemene zoekopdrachten, net zoals we nu Google gebruiken. Het voordeel is dat je niet meer op steekwoorden hoeft te zoeken.’

 

Op internetfora leidde de overwinning van de Watson computer bij Jeopardy tot veel reuring. Mensen vreesden dat ze op het werk in de toekomst makkelijk zijn te vervangen door computers, maar Bos ziet ook hier geen reden toe. ‘Watson maakt het zoeken makkelijker, maar kan niks vervangen’, aldus de hoogleraar.

 

IBM heeft een naam hoog te houden wat betreft supercomputers. Eerder produceerde het bedrijf al een supercomputerprogramma, Deep Blue, dat in 1997 schaakkampioen Gary Kasparov versloeg.

Lees ook

Nieuwsbrief