‘Waterstof kan huizen efficiënt verwarmen’

Leestijd: < 1 minuten

Norbert Cuiper

Woningen kunnen efficiënt worden verwarmd met waterstof in plaats van aardgas, zeggen experts. Uit praktijkproeven blijkt dat het rendement hoger uitvalt dan eerder is aangenomen.

Waterstof kan een belangrijke rol spelen bij de energietransitie. Dat zegt de Delftse hoogleraar Ad van Wijk op een TVVL-symposium over waterstof. Europa kan met groene waterstof uit wind- en zonneparken in Noord-Afrika haar energievoorziening diversificeren. Dat ziet EU-commissaris Frans Timmermans ook in. Voor grootschalige toepassing van waterstof liggen nog wel diverse uitdagingen, zoals kostenreductie, lekvrij maken van verbindingen in het gasnet en leidingen in de woningen, en opschalen van groene waterstofproductie. Dat melden Fenna van de Watering van Witteveen+Bos en Mara Wustmans van Royal HaskoningDHV.

Waterstof gaat zeker een rol spelen als vervanger van aardgas in de gebouwde omgeving, zegt Van Wijk. Hij ziet potentie in kleine brandstofcellen op waterstof voor gebruik in woningen. Als andere optie ziet hij de hybride oplossing: kleine warmtepompen en een gasketel voor de piekvraag in de winter. Hierbij wordt het aardgas op termijn vervangen door waterstof. Ook Marco Bijkerk van ketelfabrikant Remeha, zegt dat de Nederlandse gasnet geschikt is om waterstof te transporteren voor gebruik in huishoudens, gezien de hoge capaciteit en een dekkingsgraad van 95 %.

De ‘all-electric’-optie met een warmtepomp is voor de meeste woningen niet goed genoeg om de CO2-doelstellingen van 2050 te halen, zegt Bijkerk. Het verwarmen met waterstof kan best efficiënt gebeuren, concludeert hij uit een praktijkproef. Bijkerk: ‘In Rozenburg wordt een appartementencomplex deels verwarmd met zuivere waterstof, dankzij een toestel dat de HR-ketel kan vervangen. Het rendement berekend op basis van de bovenwaarde van de verbranding (HCV) is nu 97%. Volgens Bijkerk kan het rendement van de hele keten nog verder worden opgeschroefd, gezien praktijkproeven in Duitsland. Remeha verwacht in 2020 een micro-wkk met een brandstofcel op de markt te brengen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required