Waterafstotende coating mobieltje

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

De meeste mobieltjes zullen in 2013 waterafstotend zijn door opgedampte nanocoatings. Drie bedrijven – Liquipel, P2i en HzO – hebben methodes ontwikkeld om met dergelijke coatings de elektronische ingewanden en het exterieur van mobieltjes en andere apparaten te beschermen tegen water en oxidatie.

Bij de werkwijzen van Liquipel en P2i wordt het object bij kamertemperatuur in een vacuümkamer geplaatst. Vervolgens wordt met een geïoniseerd gas onder hoge druk een onzichtbare nanocoating van een polymeer opgedampt waardoor alle oppervlakten van het apparaat waterafstotend worden zonder dat de elektronische eigenschappen veranderen.

Het Britse P2i ontwikkelde het procedé als logisch vervolg op de productie van waterafstotende kleren, schoenen en apparatuur voor het Britse leger en waterafstotende lagen op gehoorapparaten en sportschoenen van Puma en Adidas. Motorola’s Droid Razr en de Xoom 2 tablet hebben reeds waterafstotende coatings van P2i die volgens een Amerikaanse test echter nog niet perfect zijn.

Het Amerikaanse bedrijf Liquipel richt zich niet op de industrie maar op consumenten. Voor zestig dollar voorziet Liquipel ieder mobieltje van een waterafstotende nanocoating zonder het apparaat te openen. Kevin Bacon, oprichter van Liquipel, verwacht dat over een jaar of twee ieder mobieltje een coating zal hebben.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: