Water vasthouden op cultuurplein

Jan Spoelstra

In het Limburgse Horst aan de Maas experimenteert bureau Kragten met een unieke manier om regenwater op te vangen, vast te houden en geleidelijk richting de beplanting te laten vloeien.

In de omgeving van een oud zusterhuis (‘t Gasthoes) werd Ingenieurs- en adviesbureau Kragten gevraagd om na te denken over een manier om water beter vast te houden en af te geven aan de beplanting. Het gaat om een twee hectare groot stuk gebiedsontwikkeling op en rond een cultuurplein. ‘Het doel was niet zozeer om nieuwe technologie te ontwikkelen, maar om bestaande producten en technieken in te zetten om het cultuurplein zo klimaat-adaptief mogelijk in te richten,’ aldus Joop Schaghen, adviseur gebiedsontwikkeling en burgerparticipatie bij Kragten.

In drie van de beplantingsvakken paste Kragten Rockflow toe. Een materiaal dat bij hoge temperatuur uit gesteente gemaakt wordt en dat bestaat uit lange ‘draden’ lava. Van origine bedoeld als isolatiemateriaal. Als je er matten van maakt en het verwerkt in de aarde, houdt het bovendien uitstekend water vast. ‘We hebben de nodige tests gedaan om de capillaire werking en de afgifte van water te optimaliseren. Als je door het park loopt zie je het niet, maar de beplantingsvakken zijn voorzien van sensoren waarmee de prestaties van de nieuwe grond worden gemonitord.

Qua beplanting koos Kragten voor biodiverse prairiebeplanting die inmiddels in meer stedelijke beplante gebieden in het straatbeeld verschijnt. Deze beplanting heeft wortels die dieper de grond ingaan en hiermee beter beschermd zijn tegen zowel droogte als hitte. ‘We zien dat in dit gebied het grondwater een meter lager dan normaal staat en dat periodes van droogte afgewisseld worden met hevige buien,’ aldus Schaghen. Onder de overige beplantingsvakken ligt daarom een beproeft Permavoid systeem. Dat bestaat uit geschakelde hergebruikte en recyclebare ‘kratjes’, een doek eroverheen gespannen en daarin een substraat dat water vasthoudt en afgeeft. ‘Ik weet zeker dat de, in dit project door Kragten ontwikkelde en bewezen, CEES-duurzaammethode veel vaker gaat helpen om gebieden duurzamer in te richten. We kijken uit naar onze testresultaten.’

 

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required