Credit: Ronald Correljé

Warmwaterbuffer verduurzaamt heel dorp in NO-Polder

Leestijd: 2 minuten

Familiebedrijf HoCoSto gaat een lokaal warmtenet met seizoensbuffer realiseren in Nagele, een dorp in de Noordoostpolder met net geen 2000 inwoners. Een pilot bij 8 huizen in Nagele beviel zo goed dat nu alle woningen op eenzelfde warmtenet worden aangesloten.

Noordoostpolder is een van de 27 gemeenten die in 2108 subsidie kregen om hele wijken van het gas te halen. Nagele, deel van Noordoostpolder, koos ervoor om in de winter 2021-2022 acht woningen en één school af te sluiten van het gas. Het dorp bestaat uit 500 woningen met enkel platte daken.

Hiervoor zijn in 2021 194 thermische collectoren (netto oppervlak 517 m2) op de daken van de rijwoningen en de school gelegd. Zij verwarmen het water dat in een ondergrondse warmteopslag wordt 1000m3 met een capaciteit van 87 MWth bewaard.

Het water in deze opslag heeft een temperatuur van ongeveer 20-22 graden op de bodem tot zo’n 50 graden boven in de buffer. Water wordt van de bodem opgepompt en met een warmtewisselaar opgewarmd tot 78,7 graden en daarna geretourneerd naar de bovenzijde van de buffer met een volume van 4,7 m3 per uur.

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required