Warmtepomppanelen op Artis

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

Triple Solar is begonnen met de installatie van zijn innovatieve warmtepomppanelen op het iconische restaurant De Twee Cheetahs in de Amsterdamse dierentuin Artis: 150 PVT-panelen met een 60 kW-warmtepomp. Vorige maand werd Triple Solar bekroond met de Innovative Energy Solution Award 2018.

Triple Solar verenigt zonnestroom, zonnewarmte en een warmtepomp in één geïntegreerd systeem. Een groot voordeel hiervan is dat de geluid producerende buitenunit van de gangbare luchtwarmte warmtepomp overbodig wordt. Onder de PV-panelen van Triple Solar zit namelijk een grote warmtewisselaar gemonteerd. De warmtewisselaar neemt de temperatuur van de buitenlucht, die door zowel de directe als diffuse zonnestraling is verhoogd, op voor verwarming en tapwater. Directeur Cees Mager: ‘Je zou kunnen zeggen dat wij de buitenunit in partjes hebben gesneden en onder de zonnepanelen hebben geplakt.’ Worden de zonnepanelen dan ’s zomers niet te heet? ‘Nee’, zegt Mager, ‘achter de panelen zit geen zonnecollector, dus er is geen cumulatie van warmte. De warmte wordt juist afgevoerd.’

Door de hogere input-temperatuur halen de warmtepomppanelen voor verwarming met een SPF (Seasonal Performance Factor) van 5,8: anderhalf maal zoveel als een reguliere warmtepomp. Voor iedere kWh elektriciteit die de warmtepomp van Mager gebruikt, levert hij over een heel seizoen gemiddeld 5,8 kWh aan warmte, terwijl reguliere warmtepompen onlangs in TW nog bekritiseerd werden, omdat ze regelmatig de beloofde SPF van 4 niet halen. Dat komt doordat in het algemeen geldt: hoe lager de buitentemperatuur, hoe lager het rendement van een warmtepomp. Maar de warmtepomp van Triple Solar gebruikt voorverwarmde lucht.

Volgens Mager kost een systeem voor een gemiddelde doorzonwoning met 16m2 aan panelen en een 6 kW-warmtepomp zo’n € 15.000 en kan daarmee concurreren met losse PV-panelen in combinatie met een losse warmtepomp. Het systeem is onderhoudsvrij. Mager: ‘Bij een lucht/water-warmtepomp is de ventilator van de buitenunit het enige element dat onderhouden moet worden, en die hebben we niet.’ Mager verwacht dat zijn systeem hoge ogen zal gooien in de gasloze nieuwbouw.

Lees ook

Nieuwsbrief