Warmtepomp breekt door in woningbouw

Leestijd: 2 minuten

In 2021 zijn er bijna 72.500 nieuwe warmtepompsystemen aangesloten, waarvan het leeuwendeel in het nieuwbouwsegment. In 2022 neemt dit aantal toe tot net onder de 100.000 systemen. Dit betekent een groei van de totale markt met ruim 37% ten opzichte van 2021.

Van de 100.000 verkochte warmtepompen komen er 30.000 in de bestaande bouw, of wel 7,5% van de vervangingsmarkt. Ongeveer de helft daarvan zijn hybride warmtepompen, de andere 15.000 zijn all-electric varianten. Dat blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 dat door DNE Research is gepubliceerd.

De vraag naar (hybride) warmtepompen groeit bovendien enorm, zegt de Vereniging Warmtepompen, dat 95% van de markt vertegenwoordigt. Hiermee lijkt Nederland goed op weg om de gestelde verduurzamingsdoelen te bereiken. In 2030 moeten er 1 miljoen (hybride) warmtepompen zijn geïnstalleerd in bestaande woningen.

Warmtepompen bieden ook grote kansen voor de utiliteitsbouw, maar daar blijft de groei nog flink achter. In 2021 werden er in totaal 2.295 warmtepompsystemen in de utiliteitsbouw geplaatst. Dit is slechts 3% van het totaal aantal nieuwe warmtepompinstallaties in dat jaar. Utiliteitssystemen zijn gemiddeld wel (veel) groter.

Grootste drempel is op dit moment de levertijd; door een tekort aan materialen en onderdelen voor de warmtepompen neemt deze nog toe. Wel verwacht de Vereniging Warmtepompen dat de levertijden komend jaar zullen normaliseren.

Voorwaarden succes

“Het doel is en blijft om Nederland helemaal aardgasvrij te krijgen in 2050”, zegt Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen. “De reacties die wij van onze achterban krijgen, zijn positief. Maar ook kritisch. Iedereen ziet dat er meer moet gebeuren dan de warmtepomp als optie noemen en wat subsidie beschikbaar stellen, de interesse is grotendeels latent.”

Volgens de vereniging moet er daarom wat veranderen, te beginnen met het aantal installateurs. Momenteel zijn dat er zo’n 20.000; onvoldoende, zo stelt de vereniging, om de doelstelling van 1 miljoen warmtepompen te bereiken. Groei is mogelijk. De zeven extra opleidingscentra sinds 2018 hebben ruim 4.000 extra installateurs van warmtepompen opgeleverd.

Ook moet de kennis bij ambtenaren omhoog. De ambtenaren moeten grootschalige wijkinitiatieven kunnen faciliteren. Zij hebben daarbij kennis nodig van de opties en randvoorwaarden van de voor een wijk geschikte technieken voor verwarming en koeling. Alleen met voldoende kennis bij de gemeenten is het mogelijk om de inzet van warmtepompen te optimaliseren.

De vereniging stelt ook dat de energie-infrastructuur moet worden aangepast. Ook al zijn warmtepompen inzetbaar zonder grote aanpassingen aan de woning, wel dient de netcapaciteit voldoende te zijn of te worden gemaakt, met name in bestaande wijken. De opwek met bijvoorbeeld zonnepanelen en het gebruik (warmtepompen maar vooral ook elektrisch vervoer) zal slimmer moeten worden.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required