Wanneer we goden worden

Leestijd: < 1 minuten

Erwin Boutsma

Tegenlicht is een programma dat al vele jaren loopt en een vaste schare fans heeft. De kwalitatief bovengemiddelde documentaires richten zich – in de woorden van de redactie – op ‘future affairs’ en kennen geen vast format.

Vaak is het behandelde onderwerp voor technici interessant, zo ook de aflevering van 29 oktober (21.05 uur, NPO 2). In deze aflevering, getiteld Mensen, goden en technologie, gaat Tegenlicht in op de betekenis van het leven in een door technologie vormgegeven nabije toekomst. Als technologie nog overheersender wordt dan het nu al is, kon die toekomst er wel eens heel bijzonder uitzien. Een waarin wij mensen goden zijn, althans als zodanig worden gezien door de robots die voor ons werken, of waarin wij ons als goden gedragen.

Drie ‘vooraanstaande denkers van dit moment’, technoloog Kevin Kelly, historicus en socioloog Yuval Noah Harari en filosoof en kunstenaar Koert van Mensvoort, buigen zich in deze aflevering over de toekomst van de mens en zijn verhouding tot technologie.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: