VS plaatsen radar en telescoop in Australië

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

De Verenigde Staten en Australië hebben een overeenkomst gesloten voor de plaatsing van een Amerikaanse radarinstallatie en een optische telescoop op Australische bodem. Dit maakten de ministers van defensie van beide landen op 14 november bekend.

De radar is een zogenoemde C-band radar, die ruimtepuin kan detecteren. De C-band wordt onder meer gebruikt voor langeafstand-radiocommunicatie en satellietcommunicatie. De radar wordt geplaatst bij Noordwestkaap in het westen van Australië, op het Harold E. Holt Naval Communications Station en zal in 2014 geleverd worden. Australië zal de radar bedienen. Het is de eerste radar van dit type die op het zuidelijk halfrond staat.

Het tweede astronomisch instrument dat op Australische bodem komt te staan is de Space Surveillance Telescope (SST), ontwikkeld door Darpa, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van defensie. De telescoop verhoogt de nauwkeurigheid van het Amerikaanse systeem genaamd GEODDS (Ground Based Electro-Optical Deep Space Surveillance), dat uit meerdere telescopen bestaat. De VS gebruiken dit systeem om satellieten te detecteren en volgen.

Het testen van de SST begon in oktober 2011 en werd in augustus van dit jaar voltooid. De telescoop staat momenteel in New Mexico; Australië is nog op zoek naar een geschikte locatie voor de telescoop.

De VS geven overigens openlijk toe dat de radar en telescoop niet alleen bedoeld zijn voor de bescherming van eigen satellieten, maar ook om beter in de gaten te houden of er in het gebied raketten worden gelanceerd en om andere satellieten in de gaten te houden.

Lees ook

Nieuwsbrief