VR-bioscoop is aardige kennismaking

Leestijd: 2 minuten

Erwin Boutsma

  • Half uur demo’s
  • ‘Eerste ter wereld’

Afgelopen week mocht TW een voorstelling bijwonen van &samhoud, dat naar eigen zeggen ‘de eerste vr-bioscoop ter wereld’ opende. De definitie van bioscoop moet men ruim nemen: het zaaltje biedt plaats aan 44 bezoekers die in een eenvoudige draaistoel plaatsnemen, waar ze een hoofdtelefoon en een Samsung Gear VR-bril op hun hoofd krijgen.

Na een korte instructie volgen een half uur lang zeven demo’s, waaronder een filmscène, een mini-documentaire en enkele animatiefilmpjes. De grote glazen wand biedt wandelaars langs de Amsterdamse Oosterdokkade een grappig zicht op de in hun stoel en met hun hoofd draaiende bezoekers – zich onbewust van hun echte omgeving – van de VR-bioscoop.

Voor wie nog nooit een virtual reality-ervaring heeft beleefd, is het spectaculair en onwerkelijk. ‘Een half uur is voor een eerste keer dan ook wel genoeg’, zegt woordvoerder Jennis Jongerius. ‘Maar dat is een kwestie van wennen. In de begindagen van vliegen kreeg ook iedereen een zakje mee aan boord.’

Cinematografisch overtuigde vrijwel elke demo. Van artefacten, vertragingen of vervormingen was met name in de buitenscènes nauwelijks sprake, de ervaring was zeer overtuigend. Totdat je naar je handen in je schoot wilde kijken en daar niets zag, wat direct een ongemakkelijk gevoel opriep en daarom een compliment is aan de realiteit van de voorgeschotelde virtuele omgeving.

Die realiteit is overigens wel de realiteit van een sterk bijziend persoon, want de resolutie is extreem laag: individuele pixels zijn goed te zien, gezichtsuitdrukkingen zijn niet te interpreteren en kleinere tekst is vrijwel onleesbaar. De oorzaak is dat de rekenkracht bij een Samsung Gear VR-bril uit een smartphone komt. Met krachtiger hardware en beter geluid zal de ervaring nog heel veel beter worden, waarmee virtual reality ongetwijfeld een niche zal veroveren in de entertainmentindustrie.

En wie niet op die betere hardware wil wachten, krijgt bij &samhoud een alleraardigste kennismaking met de mogelijkheden van vitual reality.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: