Vopak bouwt strategische olie-opslag in Eemshaven

Leestijd: < 1 minuten

Armand van Wijck

Vopak, wereldwijde dienstverlener in tankopslag, is momenteel bezig met de bouw van een opslagterminal in Eemshaven.

‘De terminal zal voorzien in de behoefte van Europese overheden aan additionele capaciteit voor de opslag van strategische voorraden vloeibare olieproducten zoals ruwe olie, benzine en diesel’, zo meldt Vopak.

 

Naar verwachting wordt de terminal in het derde kwartaal van 2012 in bedrijf genomen. Het gaat hier om een lage doorzetterminal, wat betekent dat de opgeslagen olie maximaal één keer per twee jaar wordt vervangen.

 

De opslagterminal zal in eerste instantie bestaan uit 11 tanks van zestigduizend kuub en wordt in de toekomst uitgebreid tot 46 tanks.

 

Zoals gebruikelijk bij dergelijke opslagtanks, worden ze voorzien van een zogenaamd inwendig drijvend dek met een dubbele afdichting, ter vermindering van de emissie van vluchtige organische stoffen (VOS). Daarnaast brengt Vopak op de tanks een witte coating aan die zonnestralen voldoende reflecteert om opwarming van de tank en daarmee VOS-emissies te beperken.

 

Bovendien is er een dampverwerkingsinstallatie voor het behandelen van dampen die vrijkomen bij de belading van de schepen en het vullen van tanks.

 

Een impressie van de olie-opslag in Eemshaven (beeld: Groningen Seaports)

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: