Voorspellingen voor klimaatcascade kloppen

Leestijd: 2 minuten

Indra Waardenburg

De klimaatcascade, een zuinige airconditioning naar een idee van TU Delft-promovendus Ben Bronsema, heeft de eerste tests succesvol doorlopen. De meetresultaten komen overeen met eerder gedane berekeningen en simulaties.

Het testmodel van de Klimaatcascade van Bronsema staat in het laboratorium van adviesbureau Peutz en bestaat uit een thermisch geïsoleerde schacht van zes meter hoog met een doorsnede van één vierkante meter. Van bovenaf zorgen sproeiers voor watertoevoeging aan de lucht. Deze waterdruppels sleuren de ventilatielucht als het ware mee naar beneden tijdens hun val, wat voor luchtcirculatie zorgt zonder dat hiervoor ventilatoren nodig zijn. In de zomer gebruikt de Klimaatcascade koud water dat gekoeld is met behulp van koude uit de bodem; in de winter wordt het water opgewarmd met behulp van zonnewarmte.

 

Lees verder onder de afbeelding

De klimaatcascade is een airco zonder ventilatoren. (Copyright: TU Delft)

 

Bronsema bedacht nog twee andere concepten: een zonneschoorsteen en een venturidak. Met behulp van de drie componenten is het volgens de promovendus mogelijk om kantoorgebouwen op natuurlijke wijze te klimatiseren. De zonneschoorsteen zorgt voor het ‘oogsten’ van de benodigde zonne-energie. Deze schoorsteen is 11,5 meter hoog en bestaat aan de zuidzijde uit goed isolerend glas dat zonnestralen doorlaat. Het venturidak, dat gebruikmaakt van positieve en negatieve winddrukken en zorg draagt voor de aanvoer van verse lucht en afvoer van vuile lucht, maakt het project compleet.

 

De Klimaatcascade, dat nu de eerste tests succesvol heeft doorlopen, vormt het promotieonderzoek van Bronsema, gepensioneerd installatieadviseur en voormalig docent bij de faculteit Bouwkunde in Delft. De 76-jarige ingenieur hoopt volgend jaar op zijn onderzoeksproject Earth, Wind & Fire te promoveren. Bronsema gaat in samenwerking met Peutz, de TUD, de TU/e, TNO Bouw en VVKH Architecten het concept nu verder uitwerken.  

Lees ook

Nieuwsbrief