ViwateQ krijgt staalplaat superschoon

Leestijd: < 1 minuten

Henk Klomp

Lasbedrijf ViwateQ in Geldermalsen heeft een kabine ontwikkeld waar roestvast staal met een reinigingsstraal zo wordt afgewerkt dat bacteriën en vuil er nauwelijks meer aan vast kunnen plakken.

Volgens onderzoek van TNO overtreft de techniek andere afwerkingstechnieken zoals beitsen, glasparelen, keramisch parelen en mechanisch polijsten.

 

De reden voor de grote bestendigheid tegen corrosie, vuil en bacteriën ligt in de structuur van het oppervlakte op de schaal van micrometers. Het oppervlak is niet te ruw en te glad maar bezit een glooiend heuvelachtig reliëf met rondingen van ongeveer een halve micrometer. De eiwitten waarmee ziekteverwekkers zich aan oppervlakten vasthechten, blijken aan dit oppervlakte nauwelijks te blijven plakken.

 

Bij glasparelen en keramisch parelen, waarbij de staalplaat wordt schoongespoten met respectievelijk kleine bolletjes van glas of keramiek, ontstaan scherpe putten en groeven van enkele micrometers. Bij mechanisch polijsten kan het oppervlak zelfs tot wel 0,1 micrometer glad worden geschuurd, maar trekt het oppervlak wel meer water aan.

 

De door ViwateQ gebruikte straal bestaat uit water samen met een organische korrel. Het schoonmaakproces haalt net als een beits de hele bovenste oxidelaag weg, waarna een nieuwe oxidehuid ontstaat met een positieve elektrische potentiaal. Hierdoor is het bewerkte staal ook beter tegen corrosie bestand.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: