Mischa Brendel
Tesla begon dit jaar, op zijn zachtst gezegd, niet goed: de fabrikant van elektrische auto’s en batterijen leed in het eerste kwartaal van 2018 een recordverlies van bijna € 600 miljoen. Het grootste deel van dit verlies is toe te wijden aan de productie van Model 3: die wil maar niet van de grond komen.
Het moest het paradepaardje van Tesla worden, een – min of meer – betaalbare elektrische auto met een heel redelijke actieradius. Het enthousiasme was dan ook groot: honderdduizenden klanten bestelden reeds een Model 3, maar slechts enkelen mogen zich al de (gelukkige?) eigenaar van het automodel noemen.
Elon Musk, durfinvesteerder, dromer en eigenaar van Tesla, beweert ondanks deze desastreuse verliezen dat het bedrijf dit jaar geen extra kapitaal op hoeft te halen. Hij verwacht in de tweede helft van 2018 winst te maken. Sommige partijen achten het onverstandig om niet nu al extra kapitaal op te halen, maar aan de andere kant waren de verliezen – hoe gigantisch ook – minder hoog dan analisten hadden voorspeld. Bovendien was de omzet van $ 3,4 miljard hoger dan gedacht.
De productie van Model 3 lijkt nu eindelijk op gang te komen; Musk verwacht dat deze over twee maanden rond de 5.000 exemplaren per week ligt. ‘Al hebben we uit ervaring geleerd dat het moeilijk is om de specifieke productie op een specifiek moment te bepalen’, voegde hij hier wel aan toe bij de presentatie van de kwartaalcijfers.
Tesla moet haast maken: het bedrijf is grotendeels verantwoordelijk voor de groeiende populariteit van elektrische auto’s. Een populariteit die de grote Europese autofabrikanten niet is ontgaan: de meesten komen dit jaar met eigen elektrische modellen met concurrerende prijzen en specificaties. Wordt de enthousiaste durfinvesteerders-mentaliteit van Musk zijn ondergang? Heeft hij zijn eigen concurrentie gekweekt?
Must lijkt zich er weinig van aan te trekken en gaat door met zijn durfinvesteringen. Zijn SpaceX blijft raketten produceren die weer moeten landen op aarde en ook die ontwikkeling gaat vaak moeizaam. En The Boring Company, het bedrijf van Musk dat tunnels aanlegt voor zijn hypersnelle vacuümtrein, heeft een eerste tunnel onder Los Angeles bijna voltooid. Ook werd bekend dat een Tesla-accupark – het bedrijf maakt de accu’s voor zijn auto’s, maar ook voor andere toepassingen zelf – in de eerste vier maanden van bedrijf in Australië ervoor gezorgd heeft dat de kosten voor het opvangen van stroomstoringen met 90 % zijn gedaald.
Successen en tegenvallers wisselen elkaar af bij de investeringen van Musk. Hij lijkt er zelf niet wakker van te liggen en tot nu toe zijn er genoeg investeerders die zijn optimisme delen. Of Tesla op het gebied van e-auto’s de koppositie – in ieder geval in Europa – af moet gaan staan aan andere partijen, is zeer goed mogelijk. Het neemt echter niet weg dat de man een visionair is die bijna eigenhandig de markt voor elektrische auto’s heeft aangejaagd en hetzelfde lijkt te doen met diverse andere technologieën. Leve de vermogende dromers.