Verkering met robots

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

Vanaf 15 september exploreert de interactieve expositie Robot Love in Eindhoven de relatie tussen mens en robot. Vijftig kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers tonen in de hippe, vernieuwde Campinafabriek veelal nieuwe installaties, films en natuurlijk vooral robots.

Zo kan je in een donker steegje Robin, de eerste Nederlands sprekende seksrobot, tegenkomen. Robin wordt tijdens een side event op 4 oktober met echte rechters en echte advocaten aangeklaagd door een bordeelhoudster, die eist dat Robin niet langer belastende informatie over haar praktijken op internet verspreidt. Verderop loopt Dirk, de dakloze robot die vernoemd is naar de gelijknamige supermarktketen, waarvan hij een grote rode plasticzak aan zijn wagentje draagt. Dirk is zo huiveringwekkend realistisch dat hij al eens gearresteerd is in een Duits winkelcentrum.

Steeds wordt de vraag opgeworpen waar de grens van het menszijn ligt. De expositie zoekt daarbij naar fascinatie in plaats van angst of veroordeling. ‘Doel is dominante mythes relativeren, bewustzijn genereren en het publiek op een positieve manier uit de comfortzone lokken’, schrijven de organisatoren. Kaartjes kosten € 15; kinderen betalen € 8. De expositie duurt tot 2 december en heeft talrijke side events op verschillende data. De organisatie raadt af om de expositie te bezoeken in de week van 20 tot 28 oktober, wanneer Eindhoven op zijn kop staat door de Dutch Designweek.

Lees ook

Nieuwsbrief