Vellesan College eerste met riothermie

Leestijd: < 1 minuten

Bart Stam

Vellesan College in IJmuiden en de gemeente Velsen gaven op 9 december de aftrap voor het eerste riothermieproject bij een Nederlandse school. Rioolbuizen met een geïntegreerde warmtewisselaar gaan thermische energie leveren aan de leslokalen.

Riothermie, de winning van thermische energie uit rioolwater, bestaat in Nederland al bij enkele zwembaden, maar is nieuw voor schoolgebouwen. De gemeente Velsen besloot om hier samen met het Vellesan College in te investeren. ‘Het project kost tussen de € 150.000 en € 160.000’, aldus wethouder Floor Bal. ‘Deze investering hopen we in 7,5 jaar terug te verdienen’, vult rector Marc Boelsma aan. ‘Door het rioolwater en ook de bodem als gratis energiebron te gebruiken, verwachten we jaarlijks 13.000 m3 aardgas te besparen.’

Voor het project zijn zes grote PE-rioolbuizen nodig, van 11 m lang en met een interne diameter van 1.100 mm. Aan de buitenzijde bevindt zich een gewikkelde warmtewisselaar die de thermische energie onttrekt aan het afvalwater in de buis en aan de bodem. In de zomer heeft het water een temperatuur van circa 20 graden, in de wintermaanden is dit zo’n tien graden lager. Leidingen transporteren de thermische energie naar twee warmtepompen van elk 40 kW in het schoolgebouw. Die verhogen de temperatuur naar zo’n 45 °C, hetgeen een aangename binnentemperatuur van 19 °C oplevert in zomer en winter.

Tauw geldt in Nederland als de riothermiespecialist. Het advies- en ingenieursbureau is in IJmuiden de hoofdaannemer en neemt ook het ontwerp, de project- en bouwbegeleiding en de monitoring voor zijn rekening. Volgens Harry de Brauw, adviseur water en energie van Tauw, zijn er nieuwe riothermie-projecten in aantocht in Goes, Woerden, Groningen en Urk.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: