Mischa Brendel
De ESA-satelliet Proba-V (Project for On-Board Autonomy; de V in de naam staat voor Vegetation) ondergaat momenteel diverse tests in het Franse Toulouse voordat hij in april wordt gelanceerd.
Het Belgische QinetiQ Space zette de satelliet in elkaar. Proba-V, die kleiner is dan een kubieke meter, zal onder meer elke twee dagen de vegetatie op aarde vastleggen. De Europese microsatelliet heeft verschillende instrumenten aan boord, waaronder een groothoektelescoop, diverse stralingssensoren, een testontvanger om het globale vliegverkeer te monitoren en een speciale radioversterker.
Het achterliggende doel van de Proba-satellieten is om een grote hoeveelheid instrumenten in een betrekkelijk kleine satelliet te kunnen plaatsen. Proba-1 en Proba-2 begonnen als zogenoemde technology demonstrators: het belangrijkste doel was om te demonstreren dat de technologie functioneerde. Pas nadat het grote succes van deze twee microsatellieten was vastgesteld, volgt nu een daadwerkelijke missie: het monitoren van verschillende vegetaties op aarde. Hiervoor gebruikt de Proba-V een miniatuurversie van de vegetatiesensoren van de Franse Spot-5 satelliet, die al bijna vijftien jaar dienst doet. Hoewel de sensoren aan boord van Proba-V een stuk kleiner zijn, is de resolutie wel drie keer zo hoog als die van Spot-5.
Om ook het vliegverkeer te kunnen monitoren, kan de microsatelliet de Automatic Dependent Surveillance Broadcast signalen opvangen die vliegtuigen uitzenden. Momenteel is Proba-V de enige satelliet die dit kan.
De radioversterker die Proba-V zal testen is gebaseerd op galliumnitride, door velen gezien als de meest veelbelovende halfgeleider sinds silicium. Galliumnitride heeft bijvoorbeeld een hogere weerstand tegen straling, wat voor het gebruik in satellieten een belangrijk voordeel is.