Veelzijdig toepasbaar: diverse dempers van ACE in lineaire modules

Leestijd: 2 minuten

Bij hoge snelheden is de noodzaak om goed te kunnen remmen groot. Gebruikers van lineaire aandrijvingen kunnen daarvoor tegenwoordig gebruikmaken van een groot aanbod aan componenten en systeemoplossingen. Zo zijn er hydraulische dempingselementen zoals kleine stootdempers voor veeleisende toepassingen. Ook bestaan er voordeligere alternatieven wanneer het niet aankomt op het nauwkeurig stoppen van massa’s, zoals structuurdempers. Voor bijna alle toepassingen en elk budget is er wel een passende oplossing, zodat ook de snelste processen zonder storingen verlopen. Een praktijkvoorbeeld van ACE Stoßdämpfer GmbH verduidelijkt dit.

stootdemper (foto ACE)

Kleine stootdempers zijn ondanks hun geringe afmetingen technisch ingewikkelde producten. Ze optimaliseren machines betrouwbaar en effectief door bewegende massa’s snel en zonder schade af te remmen. Als een bewegende massa de stootdemper raakt, zet de zuiger de olie in de drukhuls in beweging. De olie wordt door de smooropeningen gedrukt, waardoor de toegevoerde energie in warmte wordt omgezet. Afhankelijk van de toepassing zijn de smooropeningen zodanig verdeeld dat de massa met een constante dempingskracht afgeremd en de kinetische energie dus gelijkmatig over de gehele slaglengte wordt opgenomen. De hydraulische druk blijft tijdens de gehele remweg nagenoeg constant. De constante lineaire karakteristiek gaat gepaard met een zo gering mogelijke belasting van de machine. Door snel en voorzichtig af te remmen, zonder terugslageffecten, kunnen machines sneller werken en zijn daarmee productiever. Bijkomend positief effect is dat er sprake is van veel minder geluidsoverlast en een lichtere constructie toereikend is.

Een voorbeeld hiervan zijn de pneumatische modules van zipatec Montagetechnik GmbH & Co. KG in Kalchreuth, vlak bij Neurenberg, waar dergelijke machineonderdelen verantwoordelijk zijn voor het afremmen. In overleg met de klant bepaalt zipatec hoe de te versnellen of af te remmen massa zich binnen een bepaald tijdsbestek moet gedragen.

Het remproces bij de handling wordt in vergelijkbare modules vaak met behulp van pneumatiek geregeld. In dit geval zijn er echter hydraulische kleine stootdempers geïntegreerd om het afremmen van de modules voordeliger en het gedrag beter voorspelbaar te maken. Want tegenover de eenmalige investering bij de aanschaf van stootdempers staan besparingen van vaak duizenden euro’s vergeleken met een pneumatische oplossing. Op de lange termijn zijn gebruikers met een stootdemper namelijk voordeliger uit. De besparingen zijn onder meer te danken aan het feit dat de massa’s dankzij stootdempers kunnen worden verplaatst met de kleinst mogelijke pneumatische cilinder, waardoor kleinere ventielen kunnen worden gebruikt en er minder onderhoud nodig is. Bovendien is er minder perslucht nodig en daalt het stroomverbruik. Voor pneumatische einddemping is bijvoorbeeld ongeveer 3 tot 4 cm3 lucht nodig, die vaak tot 70 bar wordt samengeperst. Bij kleine stootdempers is dit niet nodig, omdat zij de bewegingen veilig en snel afremmen wanneer de eindpositie is bereikt – met als bijkomend voordeel een aanzienlijk lagere machinebelasting.

Een interessant alternatief voor betrouwbare bescherming van de eindposities van lineaire modules zijn de structuurdempers van ACE, die vanwege hun buisachtige vorm TUBUS worden genoemd

Zowel de TUBUS-dempers als de kleine stootdempers van ACE zijn op aanvraag verkrijgbaar met een andere slag, karakteristiek, andere afmetingen en van andere materialen.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: