Veel ondernemingszin bij finalisten Ingenieur van het Jaar

Leestijd: 2 minuten

Thomas van de Sandt

  • Dag van de Ingenieur
  • Maatschappelijke relevantie

Ir. Laura Klauss (Better Future Factory), dr.ir. Rutger de Graaf-van Dinther (BLUE21) en dr.ir. Tim Horeman-Franse (MediShield) zijn de drie finalisten voor de Prins Friso Ingenieursprijs van KIVI. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen. Op 16 maart is tijdens de Dag van de Ingenieur bij Hogeschool Inholland Delft de prijsuitreiking, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.

De drie kandidaten zijn na twee selectierondes overgebleven uit 29 nominaties. Wat opvalt is dat alle drie het ingenieursvak inzetten voor maatschappelijk relevante thema’s en dat ook met een eigen bedrijf in de praktijk brengen. Klauss past met haar bedrijf Better Future Factory concepten voor een circulaire economie toe in onder meer Angola. De Graaf houdt zich als lector aan de Hogeschool Rotterdam en met zijn twee bedrijven bezig met drijvende steden en Horeman is niet alleen universitair docent, maar ook mede-oprichter en directeur van twee bedrijven voor medische sensoren en (trainings)apparatuur.

‘Ik voel me nog wel meer ingenieur dan ondernemer’, zegt Klauss. ‘Mijn passie ligt bij het ontwerpen en ontwikkelen van duurzame producten. Het ondernemerschap is meer een manier om daadwerkelijk impact te maken met wat je doet.’ Zelf sleutelt ze ook aan de machines die ze met haar bedrijf ontwikkelt, bijvoorbeeld een machine die plastic afval ter plaatse recyclet tot grondstof voor een 3d-printer. Ook komt er dit jaar een pilot om in Angola volledig gerecyclede plastic tegels te maken.

Voor De Graaff is zijn nominatie voor de Ingenieursprijs een ideale manier om het concept van drijvende steden om het hoofd te bieden aan landschaarste, klimaatverandering, stedelijke groei en ontbossing onder de aandacht te brengen. ‘Drijvende steden zijn het ideale integratie-platform, waar iedere ingenieur wel aan bij zou kunnen dragen. Als ik Ingenieur van het Jaar word, zou ik dat graag belichten.’ BLUE21 gaat komend jaar onder andere een demo ontwikkelen met algengroei bij drijvende platforms en manieren onderzoeken om de ecologie onder drijvende steden verder te verbeteren.

Een advies voor mede-ingenieurs hebben de genomineerden ook. ‘Als je een mooi idee hebt; ga er gewoon voor’, aldus Klauss. ‘Te veel ideeën blijven nu nog op de plank liggen’, vult De Graaff aan.

Vanaf maandag 15 februari is het mogelijk om op de Ingenieur van het Jaar te stemmen, via deze link.

Lees ook

Nieuwsbrief