Van Oord: kennis en vindingrijkheid boven én onder water

Leestijd: 4 minuten

Van Oord

‘Oh, die eilanden bij Dubai…’ Wie ‘Van Oord’ zegt, denkt daar meestal als eerste aan. En ja, het was ook een knap staaltje werk door dit Nederlandse familiebedrijf. Landaanwinning, aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, of kust- en oeverbescherming: ze doen het allemaal.

Maar Van Oord doet veel meer. Bijvoorbeeld het aanleggen van grote windparken op zee, het beschermen van duizenden kilometers lange pijpleidingen met stenen en het aan land trekken van offshore pijpleidingen. De offshore doet niet onder voor dredging als het gaat om grote maritieme projecten, uitgevoerd met plezier, ervaring en kennis van zaken. En met de nodige vindingrijkheid.

Dat vindingrijkheid een nuttige eigenschap is, merkte Tim Arts, project engineer bij Van Oord, al snel. ‘Ik was net aangenomen voor het technisch traineeship en had vier weken introductie gehad, toen ik naar Nigeria mocht voor een baggerproject. Nou, daar werken ze héél anders dan hier. Veel ouder materieel en een stuk minder technologisch, zodat het soms roeien is met de riemen die je hebt.’ In zulke omstandigheden is het handig als je ook kunt rekenen op de lokale collega’s die aan de projecten werken, zeker als een probleem uit volledig onverwachte hoek komt. Zo werd een project in West-Afrika gehinderd door wilde olifanten. Gelukkig wisten lokale collega’s de dieren veilig aan de kant te krijgen en kon het werk doorgaan.

Lees verder onder de foto


Tim Arts

Zo extreem is het niet altijd, maar elk project brengt zijn eigen uitdagingen mee. Een windmolenpark leg je om allerlei redenen ver van de kust aan, maar hoe komt de elektriciteit dan aan land? ‘Via kabels, dat is duidelijk’, legt engineer Bart van Velzen uit. ‘Maar je wilt geen 150 kabels over de zeebodem gaan trekken. Daarom wordt de stroom van alle turbines via OHVS’en – offshore high voltage-stations – naar twee ‘exportkabels’ geleid en die brengen de stroom aan land, zoals op het Gemini windpark.’

Nu zeggen ze bij Van Oord sowieso niet snel dat iets niet kan. Sterker nog, hoe onmogelijker een opdracht lijkt, hoe meer energie er wordt gestoken in het tóch vinden van een oplossing. Creativiteit is daarbij cruciaal, evenals initiatief en kennis van de nieuwste technologie. ‘Voor de inspectie van een project had ik bedacht dat een drone een goede oplossing was’, vertelt Arts. ‘Nu hebben we bij Van Oord van alles en nog wat in de vloot, maar drones zaten daar nog niet bij. Ik heb er daarom een aangeschaft, laten verzekeren en hem op het project ingezet’. Moderne technologie is het bedrijf dus niet vreemd. Van de nieuwste software tot ROV’s (Remotely Operated Vehicles), die onder water de boel in de gaten houden.

Sinds kort is de gloednieuwe Bravenes in de vaart, een hypermodern valpijpschip dat computergestuurd precies de juiste hoeveelheid stenen op precies de juiste plek legt. Het maakt Van Oord daarbij niet uit dat het soms diep kan zijn; met de Nordnes is het bedrijf de trotse wereldrecordhouder steenstorten, voor de Noorse kust op een diepte van 1.277 m. Ook heeft het schip op 30 oktober een nieuwe mijlpaal bereikt met een totale installatie van 15 miljoen ton stenen. Bart weet nu al dat hij bij een project in Nigeria te maken gaat krijgen met lastige omstandigheden. ‘In ondiep water met getij en veel golven gaan we een nieuwe pijpleiding aanleggen en een andere pijpleiding vernieuwen. Er liggen bovendien bestaande leidingen waar we omheen moeten werken. Het verankeren van de pontons wordt daarom precisiewerk. Maar ik heb er alle vertrouwen in; mijn ervaring is dat de beste oplossingen worden bedacht op het moment dat het lijkt alsof er géén oplossing is.’

Van Oord werkt letterlijk over de hele wereld. Wie bij Van Oord werkt kan dus ook overal terechtkomen. ‘Ik ben in Nigeria geweest, in Roemenië en Rusland’, zegt Van Velzen. ‘Finland, Nigeria en India en ook Nederland’, zegt Arts. Het werken met lokale subcontractors, de plaatselijke bevolking en met soms geheel eigen regels, is bijzonder. Wat de omstandigheden ook zijn, er wordt niet begonnen zonder gedegen voorbereiding. ‘Bij een project kijken we natuurlijk naar zaken als techniek, kosten, logistiek en personeel’, vertelt Van Velzen. ‘Maar ook naar risicobeheersing, natuurbeschermings- en andere regels en niet te vergeten veiligheid’, voegt Arts eraan toe. Na al die jaren heeft het bedrijf zoveel ervaring dat er voor een aantal opdrachten voorbeelden en ‘formules’ klaarliggen die per project en voor de lokale omstandigheden worden geoptimaliseerd. Maar regelmatig moet het wiel worden uitgevonden, komt er een vraag die nog nooit eerder gesteld is. Dan gaan veel mensen aan het werk: vijftig collega’s per project is geen uitzondering. Werkvoorbereiding, projectmanagement, planning, contracten, QHSE en niet te vergeten ICT zijn allemaal nodig voor een geslaagd project. Hoewel de belangrijkste bijdrage wordt geleverd door de typische Van Oord-mentaliteit: misschien is het nog nooit gedaan, maar we gaan het voor elkaar krijgen.

Van Velzen en Arts hebben inmiddels de hele organisatie leren kennen. Na de introductieweken – waar aandacht wordt besteed aan diverse organisatie- en technisch inhoudelijke onderwerpen en ook projectmanagement en communicatie – werden ze min of meer in het diepe gegooid bij verschillende projecten. ‘Daardoor leer je de organisatie, het werk en de mensen heel snel kennen’, zegt Van Velzen. ‘Het creëert ook een band; met de traineeshipdeelnemers uit mijn lichting ga ik nog elk jaar op wintersport’. Ze mogen in het traineeshipjaar deels hun eigen projecten kiezen. ‘Ik wilde graag naar IJmuiden, waar de vaargeul werd verbreed en verdiept voor de nieuwe zeesluis’, vertelt Arts. ‘Toen heb ik echt leren baggeren.’ Ze waarderen het zoeken naar je eigen rol, de steile leercurves, veel kansen en ruimte voor initiatief. En de afwisseling: zo zit je aan de andere kant van de wereld, zo zit je op kantoor in Rotterdam of Gorinchem. Altijd op zoek naar die ene, vindingrijke oplossing.

Lees verder onder de foto


Bart van Velzen

Van Oord is een Nederlands familiebedrijf met 150 jaar ervaring als internationale waterbouwer. De focus ligt op baggeren, olie- & gasinfrastructuur en offshore wind. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Van Oord telt ongeveer 4.500 medewerkers die in 2017 wereldwijd aan 180 projecten werkten in 42 landen. De vloot bestaat uit meer dan honderd schepen. Marine ingenuity is kenmerkend voor Van Oord. Met vindingrijkheid en slimme, duurzame oplossingen bijdragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties.

 

Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden bij Van Oord? Ga dan naar www.vanoord.com/careers.

Lees ook

Nieuwsbrief