V-tex: één minuut schudden voor een ijskoud blikje cola

Armand van Wijck

Een Europees consortium brengt een succesvolle techniek op de markt die drankjes binnen een minuut kan koelen.

De zogenaamde V-tex gaat de strijd aan met energieverslindende koelkasten op verkooppunten zoals tankstations en snackbars, die volgens het consortium in Europa 85 TWh per jaar
verbruiken.

De consument die een koud colaatje wil, plaatst het in een zuil die in het verkooppunt staat en het drankje in 45 s koelt. ‘Ons systeem levert een energiebesparing op van meer dan 80 % ten opzichte van de deurloze koelingen die in veel supermarkten en restaurants te vinden zijn’, vertelt projectleider Patrick Beks van het Nederlandse Re/genT, dat de achterliggende koeltechniek bedacht.

In de zuil zit een waterbad van ongeveer 50 l, met een ijsbuffer aan de wand. Om een snelle warmteoverdracht van het koude water op een blikje te krijgen, draait het blikje in een baan door het waterbad, waarbij het ook om de eigen as draait.

‘Als dit met een bepaalde straal en snelheid gebeurt – de waardes zijn geheim – dan koelt het blikje snel en spuit een koolzuurhoudende drank er niet uit wanneer je het blikje openmaakt’, aldus Beks. Bij deze optimale snelheid gaan de vloeistof in het blikje en het water op een unieke manier draaien, waardoor de koolzuurbelletjes onverstoord blijven (geen hogere kinetische energie krijgen). Door daarnaast de beweging te pulseren, koelt de vloeistof uniform.

Energieverbruik

Als de machine dagelijks tweehonderd blikjes van 500 ml koelt van kamertemperatuur naar
6 °C, is het energieverbruik 2,8 kWh, ten opzichte van zo’n 14 kWh per dag voor deurloze koelers. Beks: ‘Qua koelcapaciteit komt het systeem overeen met een huishoudkoelkast, waarbij we de meest energiezuinige compressoren gebruiken. Maar V-tex genereert alleen ijs wanneer het geen producten hoeft te koelen. Zo kan het bijvoorbeeld ‘s nachts in een lange tijd met weinig energie een ijsbuffer opbouwen. Daarnaast heeft het een waterinhoud van maar 50 l in plaats van zo’n 500 l bij commerciële koel­kasten.’

Het consortium maakt V-tex tevens geschikt voor huishoudelijk gebruik. Daarnaast is er volgens Beks al interesse van ‘een grote multinational’ om het systeem te integreren in een koelkast.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required