UT-coating voor schoon display

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Wetenschappers van Mesa+, het nanotech-instituut van de Universiteit Twente, hebben een nieuwe coating ontwikkeld, die niet alleen waterafstotend, maar ook olieafstotend is.

De coating vormt een silicium oppervlak, dat de wetenschappers vervolgens herstructureren door het te etsen. ‘In feite bestaat het oppervlak uit hele kleine pilaartjes dicht naast elkaar. Door de randen van de pilaartjes en de ruwheid van het oppervlak aan te passen in de cleanroom, krijgen we een materiaal dat zowel hydrofoob als oleofoob is’, vertelt dr. Arie van Houselt, die vanuit de vakgroep Catalytic Processes and Materials (CPM) bij dit onderzoek betrokken is.

Van Houselt geeft aan dat een water- en olieafstotend oppervlak in principe niet nieuw is; een jaar of twee geleden kwamen Amerikaanse onderzoekers al met een dergelijke coating. Het bijzondere aan de Twentse coating is echter dat deze werkzaam blijft als de water- of oliedruppeltjes verdampen. ‘Vaak zie je namelijk dat het vocht tijdens het verdampen tussen de pilaartjes terechtkomt, waardoor bijvoorbeeld een smartphoneschermpje alsnog vies wordt’, aldus Van Houselt.

De nanotechnoloog geeft toe dat de ontdekking enigszins toevallig is. Het was in eerste instantie niet de bedoeling om een coating te ontwikkelen, maar een materiaal dat was te gebruiken in een katalyseproces. Van Houselt ziet het onderzoek niet direct vertaald worden in serieproductie. ‘Het is niet onze expertise om een product op de markt te brengen, maar geïnteresseerden zijn natuurlijk altijd welkom.’

Lees ook

Nieuwsbrief