Uren aan energieplezier

Gerald Schut

De zesdelige documentaireserie Watt over energie en klimaat van de Vlaamse publieke omroep Canvas staat nu volledig online.

In het eerste deel bezoekt het presentatorduo (een ingenieur en een activiste) steenkolenmijnen in India en de Verenigde Staten die nu juist nog opengaan. De kijker wordt geconfronteerd met beelden die we niet vaak te zien krijgen. Steenkool geldt als een energiebron van het verleden, maar het wereldwijde verbruik dreigt door te groeien.

Interessant zijn bijvoorbeeld een eloquente jonge conservatieve mijnbouwer in Kentucky en de charismatische burgemeester van Pittsburgh, de stad die door Donald Trump werd aangehaald toen hij uit het klimaatakkoord van Parijs stapte: ‘Ik vertegenwoordig de burgers van Pittsburgh, niet de burgers van Parijs’. De burgemeester vertelt dat het ook de stad is waar de Amerikaanse kolenindustrie begon en de luchtvervuiling in de jaren ‘40 zo erg was dat de straatlantaarns overdag aanbleven om te kunnen zien. Tegenwoordig zet de stad juist zwaar in op hernieuwbare energie.

De uitzending is vanuit Nederland probleemloos te bekijken na een eenvoudige registratie met een emailadres.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required