Universiteit Gent ontwerpt golfenergie-centrale

Leestijd: 2 minuten

Rijkert Knoppers

België zou in de komende jaren een deel van haar behoefte aan elektriciteit kunnen dekken met behulp van golfslagenergie, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. De universiteit heeft plannen in ontwikkeling voor een eerste proefcentrale; over twee jaar zou deze FlanSea-installatie de eerste stroom kunnen gaan leveren.

Sinds afgelopen zomer dobbert een vijf meter brede en anderhalf meter hoge boei voor de zuidoostkust van Noorwegen. Deze golfenergiecentrale onder de naam B1 is ontwikkeld in het Europees gefinancierde project SEEWEC en heeft een geïnstalleerd vermogen van 40 kW.

 

Als alternatief op deze testinstallatie zal een nieuwe golfenergiecentrale ontwikkeld worden door een consortium van Vlaamse bedrijven en de Universiteit van Gent. Net als de B1 is deze Flanders Electricity from the Sea (FlanSea) een zogeheten point absorber. Bij een dergelijk concept beweegt bijvoorbeeld een drijvende boei op en neer als gevolg van golven, waarbij de ontstane beweging zorgt voor het aandrijven van een elektriciteitsgenerator. Volgens de Gentse hoogleraar Julien de Rouck staat echter nog niet precies vast hoe de te ontwikkelen FlanSea-centrale eruit komt te zien.

 

‘We gaan uit van het principe van een point absorber’, vertelt De Rouck. ‘Maar het definitieve ontwerp hangt onder meer af van de kracht van de zee ter plekke. Ook het elektrisch vermogen hangt sterk af van de lokale klimatologische omstandigheden. Die zullen bijvoorbeeld bij Oostende heel anders zijn dan bijvoorbeeld ten westen van Ierland, waar de zee veel krachtiger is.’ De Rouck – van de afdeling waterbouwkunde van de Universiteit Gent – was de afgelopen tien jaar betrokken bij verschillende golfenergieprojecten, onder meer bij SEEWEC.

 

Volgens De Rouck is de Noordzee voor de kust van België bij uitstek geschikt voor het uittesten van dit soort proefcentrales. Niet omdat de zee hier zo krachtig is, maar juist omdat de zee er zo rustig is. Het probleem met veel golfslagcentrales die in andere zeeën in ontwikkeling zijn, is namelijk dat zij problemen hebben met de zeewaardigheid.

 

De Rouck heeft inmiddels een aantal Vlaamse bedrijven gevonden die willen samenwerken om de centrale gestalte te geven. Het consortium staat onder leiding van DEME Blue Energy en de Universiteit Gent. Verder nemen deel het Havenbedrijf van Oostende, het elektriciteitsbedrijf Electrawinds en verschillende kleinere inventieve bedrijven. ‘Ook een aantal collega-hoogleraren zijn bij het project betrokken’, aldus De Rouck. ‘We gaan aan de slag om een bedrijfsplan op te stellen en financiering te zoeken voor FlanSea.’

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required