Unieke gevel houdt binnenklimaat op orde

Teake Zuidema

Deze zomer nam de KfW Bankengruppe in Frankfurt de vijftien etages hoge Westarkade kantoortoren in gebruik.

Eigenaar en architect geloven dat het gebouw per jaar niet meer dan 95 kilowattuur per vierkante meter energie gebruikt, vooral dankzij de unieke drukring facade.

 

Rondom de binnenste gevel van glas en staal staat een tweede gevel die bestaat uit glas en 180 verticale ‘ventilation flaps’. De positie van iedere individuele klep (open of dicht) wordt doorlopend aangepast door een computer op basis van data over de temperatuur, de druk en de hoeveelheid zonlicht in het gebouw.

 

Door het openen en sluiten van de individuele kleppen handhaaft de computer een constante luchtdruk in de ring tussen beide gevels. Hierdoor zijn de ramen in de binnenste gevel te openen zonder dat het in het gebouw gaat tochten. Dit voorkomt dat de wind de klimaatcontrole in het gebouw verstoort en half-lege koffiebekertjes van de bureaus blaast.

 

Voor de verwarming gebruikt het gebouw onder andere aardwarmte en warmteterugwinning van een datacentrum in de kelder en uit de het ventilatiesysteem. In het voorjaar en de herfst is het gebouw volledig te ventileren door de ramen te openen. De gebruikers van het gebouw krijgen via een led-paneel het advies ramen te openen of te sluiten.

 

De Westarkade (beeld: KfW Bankengruppe)

 

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required